Vuodenajat lautasella

Sesonkiajattelu ei kuuluu ainoastaan muotimaailmaan, vaan myös ruokahetkiin. Kun syödään sesongin mukaan, säästetään luonnonvaroja, sekä kukkaroa; sesonkiaikaan tarjontaa on paljon. Ja onhan se totta, että raaka-aineet ovat maukkaimmillaan kauden aikana. Kesällä syödään mansikoita, vadelmia ja kasviksia. Syksyyn kuuluu peruna, maissi ja porkkana. Talvella sitrushedelmät ovat parhaimmillaan ja keväällä voi poimia korvasieniä tai tehdä nokkoskeittoa. Marttojen sivuilta löytyy paljon herkullisia reseptejä eri vuodenaikoihin.

Kun on innostunut ruoanlaitosta, onnistuu myös keittiössä. Mitkä raaka-aineet saavat sinut innostumaan ruoanlaitosta?

Sieniä voi poimia Suomessa keväästä alkaen melkein joulukuulle saakka. Heinä- elokuun vaihteessa löytää kantarelleja, tatteja sekä haperoita ja syksyllä suppilovahverot puskevat esiin.

Suppilovahveroita. Location Kankaanpää Finland
Suppilovahveroita. Kuva: Ulla Tuukkanen, Kankaanpää, Finland

Suppilovahvilo on herkullinen ruokasieni mitä löytyy yleisesti Etelä- ja Keski-Suomesta ja sitä on tavattu myös Pohjois-Amerikan pohjoisosissa. Suppilovahveron tunnistaa sen kellertävästä lakista, minkä keskellä on selkeä suppilo (mistä lienee myös nimensä saanut). Se kasvaa syys- lokakuussa, ihan marraskuulle asti ja esiintyy yleensä ryppäissä, sammaleisessa maastossa. Sieni on erittäin herkullinen ja helppo ruokasieni, koska se ei vaadi esikäsittelyä. Suppilovahveron voi myös pakastaa tai kuivata, ja käyttää ympärivuoden keitoissa, kastikkeissa tai lisukkeena vaikkapa lihapullataikinassa.

Herkullisen sienikastikkeen voi tehdä suppilovahveroista, tai muista sienistä, ja se sopii hyvin keitettyjen perunoiden kaveriksi.

Herkullinen sienikastike

Raaka-aineet:

  1. 3 dl esikäsiteltyjä sieniä (jos käytät tuoreita suppilovahveroita, pese ja taputtele kuiviksi. Muuta esikäsittelyä ei tarvita)
  2. 1 ruokalusikallinen voita

1 keskikokoinen sipuli

Mustapippuria ja suolaa maun mukaan

2 valkosipulinkynttä

  1. 2 desilitraa kermaa

Hienonnettua persiljaa

Ohjeet:

Hienonna sienet ja laita kylmälle pannulle. Käännä levy päälle, miedolle lämmölle ja anna sienien höyrystyä välillä käännellen. Kosteus on hyvä haihduttaa pois tuoreista sienistä ensiksi. Anna höyrystyä ilman kantta n. 5-10 minuuttia, kuitenkin varmistaen, etteivät sienet kuivu liikaa. Pilko tällä välin sipuli ja hienonna valkosipuli. Lisää ne pannulle voin kera. Lisää tässä vaiheessa suolaa, sekä mustapippuria maun mukaan. Mustapippuri on hyvä lisätä alkuvaiheessa niin sen maku ehtii pehmeämpään ruoan kypsyessä. Anna muhennoksen kypsyä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia ja lisää sen jälkeen kerma ja jatka hauduttamista noin 10 minuuttia lisää. Maista kastiketta ja lisää suolaa tarvittaessa. Hienonna tuoretta persiljaa reilusti ja lisää seokseen juuri ennen tarjoilua tuomaan väriä lautaselle. Tarjoile sienikastikemuhennos keitettyjen perunoiden kera.

Kantarelleja. Kuva: Ulla Tuukkanen, Kankaanpää, Finland

Jos suppilovahveroita ei ole saatavilla, voi käyttää myös kantarelleja tai muita sieniä. Esimerkiksi herkkusienet käyvät hyvin myös sienikastikkeeseen. Jos käytät kuivattuja sieniä, esimerkiksi myöhemmin talvella, ei niistä tarvitse enää höyryttää nestettä pois. Silloin voit aloittaa reseptin voilla, sipulilla ja valkosipulilla ja lisätä sienet joukkoon myöhemmin.

Muunnelmia:

Minulla on aina tapana muunnella reseptejäni hieman sen mukaan mitä kaapista löytyy. Tähän kastikkeeseen voi lisätä esimerkiksi ruohosipulia, sipulinvarsia, tai makeita suippopaprikoita hienoksi pilkottuna. Kerman sijasta voi käyttää maustettua ruokakermaa tai kastikkeeseen voi lisätä esimerkiksi Philadelphia tuorejuustoa; maustamatonta tai valmiiksi maustettua. Tuorejuusto tekee kastikkeesta hieman tönkömpää ja muhennosmaisempaa, voit lisätä kermaa, jos haluat pitää sen kastikemaisempana. Paistettu pekoni sopii myös sienten kera ja sitä voi ripotella kastikkeen päälle persiljan kanssa juuri ennen tarjoilua.

Mausteita. Kuva: Jonna Tuukkanen

Olen naimisissa Puerto Ricolaisen kanssa, ja hänen myötään minun kokkailuihini, on tullut Adobo mausteseos vakiomausteeksi. Voisin melkein sanoa, että se on minun salainen raaka-aineeni, koska käytän sitä todella usein. Adoboa löytää Puerto Ricolaisista ruokakaupoista, sekä muista ruokakaupoista yleensä kansainväliseltä ruokaosastolta. Adobo sopii hyvin myös tähän kastikkeeseen, ja on hyvä muistaa, että siinä on itsessään jo suolaa, eli kastikkeen makua kannattaa testata ennen lisäsuolan laittamista.

Valmistatko sinä suomalaisia ruokia Amerikassa? Mitkä ovat sinun mielestäsi parhaimmat korvaavat raaka-aineet, jos ei löydy Turun sinappia tai Auran sinihomejuustoa?

Herkullisia syksyisiä ruokahetkiä!