Dover, Delaware ja Old State House

Dover on Delawaren osavaltion pääkaupunki, ja tämä hurmaava pieni kaupunki on noin tunnin ajomatkan päässä Philadelphiasta. Vanhankaupungin alue on suojeltu historiakohde (Dover Green Historic District) ja sen keskellä komeilee vuonna 1792 valmistunut Old State House.

Old State House from the front
Old State House, Dover Delaware. Picture: Jonna Tuukkanen)

Rakennukseen pääsee opastetulle kierrokselle ja tämä kaksikerroksinen vuonna 1792 valmistunut tiilirakennus on täynnä historiaa. Rakennus oli Delawaren osavaltion hallituksen käytössä vuoteen 1932 saakka ja vuodesta 1792 vuoteen 1873 se toimi myös Kent kunnan oikeustalona.

Old State house fireplace
The Old State House was kept warm by wood burning fireplaces. Picture: Jonna Tuukkanen

Opastettu kierros alkaa ensimmäisestä kerroksesta, mikä on peruskorjattu alkuperäiseen oikeustalon muotoonsa. Huoneen perällä komeilee tuomarin pöytä ja huoneen molemmin puolin on takka, mikä aikoinaan piti tilan lämpimänä. State Housen leveät lankkulattiat eivät valitettavasti ole alkuperäiset, mutta ne ovat Doverin toisen vanhan nähtävyyskohteena John Dickinsonin tilalta ja samalta aikakaudelta.

White pillars of the Old State House, Dover, Delaware
White pillars indicating innocence of the accused at the Old State House, Dover, Delaware. Picture: Jonna Tuukkanen

Oikeustalon aikoinaan ollessa toiminnassa, tuomittavana ollut henkilö istui puupenkillä kahden tolpan välissä, tuomaria vastapäätä. Näiden pylväiden toinen puoli on maalattu valkoiseksi ja toinen puoli punaiseksi. Oikeudenkäynnin aikana, pylväät näyttivät valkoista puoltaan ovelle, osoittaen syytetyn olevan syytön, kunnes toisin todistetaan. Jos henkilö todettiin syylliseksi rikokseen, käännettiin pylväät näyttämään punaista väriä ulko-ovelle päin. Näin oikeudenkäyntiä seuranneet (myös oikeustalon ulkopuolelta) tiesivät heti tuomarin päätöksestä.

Staircase of the Old State House
Staircase of the Old State House. View from the second floor. Picture: Jonna Tuukkanen

Kierros jatkuu toiseen kerrokseen upeita portaita pitkin. Portaikko on rakennettu itsestään seisovaksi, mikä on arkkitehtuurisesti erittäin vaikuttavaa ottaen huomioon aikakauden, jolloin Old State House valmistui (1792!). Rakennuksen kaikki seinät voivat siis luhistua ja portaikko pysyy silti pystyssä. Rakennuksen portaikko on kaiken kaikkiaan upea ja oli hauska huomata kuinka ihmiset ovat olleet aikanaan lyhyempiä, eli varo lyömästä päätäsi, kun kipuat rappusia toiseen kerrokseen.

Painting of George Washington
Painting of George Washington. Picture: Jonna Tuukkanen

Toisessa kerroksessa komeilee George Washingtonin muotokuva. Hänestä tuli vuonna 1789 Yhdysvaltojen ensimmäinen presidentti, kaksi vuotta sen jälkeen, kun Delawaresta tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltio.

Golden Fleece Tavern wall plaque
Golden Fleece Tavern wall plaque. Picture: Jonna Tuukkanen
Golden Fleece Tavern
Golden Fleece Tavern. Picture: Jonna Tuukkanen

Doverissa on paljon Amerikan historiaa ja Old State Housen ympäristön vanhat rakennukset on kunnostettu alkuperäiseen kauneuteensa. Old State House ei ollut vielä valmis vuonna 1787 kun Doverin päättävät tahot kävivät keskustelua Yhdysvaltojen perustuslain vahvistamisesta. Nämä keskustelut käytiin viereisessä anniskeluravintolassa nimeltä The Golden Fleece Tavern. Rakennus on edelleen pystyssä, mutta toimii nykyään upean taitelija Taylorin ateljeena sekä myymälänä. Liikkeen ulkopuolella myös komeilee Ruotsin lippu, koska Ruotsalaisedustus oli Doverissa vahva aikoinaan, kertoo Taylor.

Tämä historiallisesti tärkeä kokous perustuslain ratifioinnista vuonna 1787 järjestettiin siis baarissa. Tämän kokouksen myötä Delawaresta tuli ensimmäinen Yhdysvaltain perustuslain vahvistanut osavaltio, tehden näin ollen Delawaresta Yhdysvaltojen ensimmäisen osavaltion. Tätä historiallista hetkeä muistetaan vuosittain joulukuun 7.päivänä viettäen Delawaren Päivää.

Copy of Signatures
Copy of the signatures. Picture: Jonna Tuukkanen

Old State Housen vierailun aikana on myös mahdollista nähdä kopio alkuperäisestä asiakirjasta allekirjoituksineen. Asiakirjassa on muutamia tahroja, mutta tarina ei kerro, ovatko ne peräisin Golden Fleece kulmakuppilassa mahdollisesti tarjoillusta oluesta paperia allekirjoitettaessa.

Yhdysvaltojen ensimmäisessä osavaltiossa oli hieno vierailla ja seuraavalla matkalla kannattaa varata aikaa myös John Dickinsonin tilan näkemiseen (Dickinson on myös yksi asiakirjan allekirjoittaneista).

Rehoboth ranta on vain tunnin ajomatkan päässä Doverista ja autourheilusta kiinnostuneille Doverin Nascar rata on kokemisen arvoinen: Drydene 400 Nascar Cup Series kisat järjestetään toukokuun 16. päivä!