Toiko vuosi 2020 mukanaan muutaman ekstra kilon, jotka olet nyt luvannut tiputtaa vuoden 2021 aikana? Oletko jo kokeillut kaikkia eri dieettejä, mutta paino tulee aina takaisin? Vai oletko turhautunut vaikeisiin resepteihin tai kaloreiden jatkuvaan laskemiseen? Tai ehkä olet kyllästynyt valmiisiin pakattuihin dieettiruokiin mitkä eivät vain maistu hyvältä tai jättävät sinut nälkäiseksi ja löydät itsesi aina herkkuhyllyltä. Ehkä uuden vuoden myötä haluat kokeilla jotain täysin uutta, terveellisempää ruokavaliota ja samalla karistaa ylimääräiset 2020 vuoden tuomat kilot. Oletko jo kokeillut Keto ruokavaliota?

 

Keto ruokavalio oli vuonna 2018 Googlen mukaan etsityin dieetti, eikä ihme koska tutkimusten mukaan, vähähiilihydraattinen ja rasvapitoinen ruokavalio voi ennaltaehkäistä tiettyjä sairauksia. Keto dieettiä on käytetty jo pitkään epilepsian hoitomuotona ja sen on todettu alentavan sydän- ja verisuonitautien riskiä. Keto ruokavalio on auttanut monia potilaita kakkostyypin diabeteksen kanssa ja keto dieetillä on positiivisia vaikutuksia myös aivotoimintaan. Uusimmat tutkimukset osoittavat, että Keto ruokavalio saattaa auttaa Alzheimer sairaudessa hidastaen kognitiivista heikentymistä.

 

Kuluta sen verran kaloreita mitä syöt niin et liho tai jos haluat laihtua niin kuluta enemmän kaloreita kuin mitä syöt on vanhanaikainen ajattelutapa ja se ei ota huomioon kuinka monimuotoinen ihmiskeho on. Eri ruoat ja niiden kalorit vaikuttavat elimistössä eri tavalla ja pikkuhiljaa myös terveysviranomaiset ovat alkaneet huomioimaan kuinka kalorien ja rasvan vähentäminen ruokavalioista ei ole tuottanut oikeanlaisia laihduttamistuloksia. Uudenlainen ajattelutapa, vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta saattaa hyvinkin olla oikea dieetti sinulle jos haluat karistaa ylimääräiset kilot ja pitää ne poissa.

 

Keto ruokavalio keskittyy rajoittamaan hiilihydraattien syömisen noin 5-10%, proteiinin määrän 10-25% ja lisäämään hyvien rasvoja saannin 70-80% päivän ruokavaliossa. Kun hiilihydraattien saanti on rajattua, tämä ruokavalio laittaa kehon ketoosi tilaan. Kun elimistöllä ei ole saatavilla hiilihydraattien tuomaa glukoosia mitä se käyttää yleisesti polttoaineenaan, se pakottaa elimistön hyödyntämään jo olemassa olevia rasvavarastoja energiantuottoon.

 

Keto on helppo ruokavalio noudattaa ja tässä muutama vinkki, joilla pääset helposti alkuun.

 

1.Rajoita hiilareiden kokonaismäärä maksimissaan 50 grammaan per päivä

Pakkausselosteista näet helposti paljonko hiilareita on per annos ja alkuun kannattaa pitää kirjaa (My Fitness pal on helppo sovellus käyttää)

2.Aloita ensiksi poistamalla suuret hiilaripitoiset ruoat ruokavaliostasi

Näitä ovat esimerkiksi murot, pasta, riisi, leipä ja suurin osa valmiiksi pakatuista välipaloista

3.Suunnittele etukäteen mitä syöt päivän aikana niin mieliteot eivät ota valtaa

Netistä löytyy paljon erilaisia valmiiksi suunniteltuja ruoka-annoksia koko viikoksi

4.Ystävysty rasvan kanssa

Hyvät rasvat pitävät sinut ketoosissa ja kylläisenä pitkään

 

Keto ruokavalio on yleistynyt hurjasti viime vuosien aikana ja kaupoista löytyy monia eri Keto ystävällisiä ruokia, myös valmispakkauksissa nopeuttamaan arjen ruoanlaittoa. Koko perhe voi hyvin olla keto ruokavaliolla. Keto dieetillä on paljon hyviä terveysvaikutuksia, se alentaa painoa, sekä nostaa energiatasoa. Kun siivoat ruokakomeron ja jääkaapin korkeahiilihydraattisista herkuista, ja korvaat ne valmiiksi tehdyillä keto herkuilla, pysyt hyvin ruodussa. Keto saattaa alkuun vaatia hieman totuttelua ja oman ajattelutavan muutosta varsinkin rasvan syöntiä kohtaan, mutta jos aikaisemmat dieettikokeilut eivät ole toimineet, ehkä nyt on hyvä aika kokeilla jotain uutta. Uusi vuosi, uusi ruokavalio, uusi sinä.