Kuva: Wikipedia

Kalevala – Suomen kansalliseepos

Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi
lähteäni laulamahan, saa’ani sanelemahan,
sukuvirttä suoltamahan, lajivirttä laulamahan.
Sanat suussani sulavat, puhe’et putoelevat,
kielelleni kerkiävät, hampahilleni hajoovat.

Veli kulta, veikkoseni, kaunis kasvinkumppalini!
Lähe nyt kanssa laulamahan, saa kera sanelemahan
yhtehen yhyttyämme, kahta’alta käytyämme!
Harvoin yhtehen yhymme, saamme toinen toisihimme
näillä raukoilla rajoilla, poloisilla Pohjan mailla.

Elias Lönnrot (1802-1884), oli ammatiltaan lääkäri sekä kasvi- ja kielitieteilijä. Hän oli myös kirjailija, runonkerääjä, sekä toimittaja. Lönnrot kiersi Suomen maita ja mantuja tuohireppu selässään ja keräsi kansanrunoja. Runot olivat usein lauletussa muodossa ja Lönnrot kirjasi ne ylös. Hän muokkasi keräämiään runoja, sommitteli ne toisiinsa sopiviksi ja lisäsi joukkoon myös omia lurituksiaan. Ensimmäinen version Kalevalasta julkaistiin vuonna 1835; Vanha Kalevala. Lönnrot jatkoi työtään kansalliseepoksen parissa, keräten lisää runoja ja nykyisin tunnettu teos, pelkkä Kalevala, julkaistiin vuonna 1849.

Kalevala on Suomalainen symboli ja koko kansan tuntema, mutta samalla se voi tuntua vieraalta. Itsessään Kalevala, alkuperäisessä runomuodossaan, voi olla haastava lukea. Onneksi Kalevalasta löytyy paljon eri versioita, eri kielillä ja eri ikäryhmille sopivia. Omasta kirjahyllystäni löytyy vanha suomenkielinen aito Kalevala, äidiltä perintönä saatu, ja sitten hieman helppolukuisempi, Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala, sekä suomen että Englannin kielisenä versiona.

Alla on lista muutamasta eri Kalevalan versiosta ja mistä niitä voi ostaa Yhdysvalloissa. Lista ei ole kaiken kattava, ja voit lisätä omat suosikkisi keskustelualueelle.

Kalevalaa eri muodoissa ja kielissä.

Kalevala on käännetty englanniksi ja siitä löytyy useampi eri painos. Kirjan voi ostaa Amazonista tai Targetista.

Mauri Kunnaksen versio: Koirien Kalevala, on Otavan painama ja se julkaistiin jo vuonna 1992. Kirja löytyy sekä Suomeksi ja englanniksi.

Kirsti Mäkisen ja Pirkko-Liisa Surojegin kuvittama: Suomen lasten Kalevala (Otava 2002) löytyy Amazonista.

Kalevalaa voi myös lukea sarjakuva muodossa. Don Rosa kirjoitti ja piirsi Sammon salaisuus teoksen Kalevalan innoittamana ja teoksen voi ostaa Amazonista.

Marko Raassinan (Arktinen Banaani, 2015) sarjakuvaversio Kalevalasta on hauskan ironinen ja tämäkin löytyy Amazonista.

Risto Polttonen `käänsi´ suomenkielisen Kalevalan nykysuomeksi ja hänen kirjansa; Kalevala Suomeksi, löytyy myös Amazonista.

Tässä siis muutama Kalevalan lukuvinkki ja voit jakaa omat suosikkisi, ja mistä ne löytää, alla olevalla keskustelualueella. Mukavia lukuhetkiä kansalliseepoksemme parissa.