Vuosi on vaihtunut (onneksi) ja alkuvuodesta on lupa herkutella.

 

Suomessa tammi- ja helmikuun aikana vietetään tunnetusti Blini-viikkoja. Blinit ovat ohuita suolaisia pieniä lättyjä, joiden päälle kasataan herkkuja kuten mätiä, creme fraichea, suolakurkkuja ja punasipulia. Blinit ovat alkujaan Venäläinen herkku ja itänaapureiden myötä blinit levisivät myös Suomeen. Täytteet ja perinteet vaihtelevatkin sen mukaan, mistä päin Suomea juuret ovat. Jos blini ravintolaa ei ole heti saatavilla, voi näitä herkkuja tehdä myös helposti kotona. Ja jos äidin resepti on hukassa, netistä löytyy useita eri kotikokkireseptejä. Jos pidät blinikutsut, varaa kokkailuun koko päivä koska jo taikinan nostattamiseen menee useampi tunti. Ja blinejä menee helposti useampi per vieras, eli leivo riittävästi. Löydät binin valmistusohjeet täältä.

 

Mielenkiintoinen fakta: Blinit leivottiin alkuperäisen reseptin mukaan hiivalla kohotetusta taikinasta uunissa, eli niitä ei paistettu, kuten nykyaikana tehdään. Blinejä ei myöskään käännetty tämän leipomisprosessin aikana. Nykyään melkeinpä jokaiselta venäläisperinteitä kunnioittavalta blinikokilta löytyy valurautainen pannu, mikä on juuri sopivan kokoinen yhden bliniletun paistamiseen. Muista kuitenkin, että pannua ei pestä käytön jälkeen. Siinä kuumennetaan suolaa mikä sen jälkeen pyyhitään pois puhtaalla liinalla ja pannu on jälleen käyttövalmis seuraavaa blini-illallista varten.

 

Tunnetusti vuoden ensimmäisiin talvikuukausiin kuuluu myös lumi, laskettelu, kuuma kaakao tai glögi, sekä tietysti laskiaispullat. Floridassa ei laskettelemaan juurikaan pääse, vaikka tammikuu onkin alkanut normaalia viileämmässä ilmassa, mutta onneksi laskiaispullia varmasti saa. Laskiaispulla on alkujaan ruotsalainen herkku ja suomalainen laskiaispulla eroaakin alkuperäisversiostaan hieman. Ruotsalaiset laittavat pulliensa täytteeksi mantelimassaa, mutta koska suomessa ei tähän herkkuun ollut aluksi varaa, korvattiin se hillolla. Useista pohjoismaisista leipomoista voi tilata laskiaispullia, mutta tehdessäsi tilausta, muista sanoa, että haluatko suomalaisia, vai ruotsalaisia versioita tästä herkusta, vai mahdollisesti molempia. Tänä vuonna laskiaissunnuntaita vietetään 14. päivä helmikuuta ja laskiaistiistaita kaksi päivää myöhemmin helmikuun 16.

 

Tammikuun 11.päivän on tunnetusti kuuma toti päivä. Toti pitää sinut varmasti lämpimänä ja voit tehdä tästä traditionaalisesta kuumasta juomasta hyvinkin suomalaisen lisäämällä juomaan ripauksen kardemummaa, kaikille tuttua pullamaustetta. Kaupasta löytää kardemummaa siemenpesissään, tai voit ostaa sitä valmiiksi jauhettuna. Voit myös lisätä kardemumman omaan viherpenkkiisi sillä se on suhteellisen helppohoitoinen huonekasvi. Kardemumma viihtyy hämärissä tiloissa, sillä suora auringonpaahde ruskistaa sen lehdet. Kasvi tarvitsee kuitenkin hajavaloa ja se pitää lämpimästä ja kosteasta ilmanalasta. Kasvukaudella se vaatii runsaasti kastelua ja levossa ollessaan, kerran viikossa kastelu riittää. Puutarha.net sivuston mukaan kardemumma ei kuki huoneilmassa ja yhtenä syynä voi olla ruukkuviljely. Lisää siis kardemumma puutarhan penkkiin, jos haluat nähdä maustekasvin kukkivan.

 

Tammi- ja helmikuuhun mahtuu monia muitakin juhlapäiviä kuten Martin Luther King Jr. Päivä 18. tammikuuta. Helmikuu on Black History Month ja helmikuun 12. päivä on kiinalainen uusi vuosi. Ystävänpäivänä monet parit nauttivat romanttista illallista yhdessä ja ehkä tänä vuonna moni innostuu kokeilemaan esimerkiksi Raclette illallista kotona tehtynä. Alkuvuosi on täynnä siis erilaisia herkkuja ja täten toivotammekin kaikille oikein maistuvaa vuodenalkua.

 

Ps. Jaa omat suosikkreseptisi kaikkien iloksi alla olevalla keskustelualueella.