Finnair ilmoitti sosiaalisen median LinkedIn kautta palauttavansa Suomen ja Yhdysvaltojen välisiä suoria lentoja porrastetusti. Pasi Kuusisto, Director, Business Operations, Finnair, jakoi tiedotteen oman profiilinsa kautta, että New York, JFK ja Helsinki-Vantaan välinen suora lento palautuu lentoaikatauluun maaliskuun 6.päivä. Chicagon ja Suomen välinen suora lento palautuu 30. huhtikuuta, ja lento Miamiin marraskuun 30.päivä.

THL (Terveyden ja hyvinvointilaitos) on antanut Suomeen lentäville lentoyhtiöille suosituksen vaatia matkustajilta negatiivisen COVID-19 testituloksen jo ennen koneeseen nousua. Negatiivinen testitulos voi lyhentää 14 vuorokauden pituista omaehtoista karanteeniaikaa Suomessa. Jos matkustaja kuitenkin saapuu Helsinki-Vantaan lentokentälle ilman negatiivista koronatestitulosta, ohjataan hänet maksuttomaan testaukseen lentokentällä.

Jos Suomessa oleskeluaika on yli 72 tuntia, kehotetaan kaikkia matkustajia hakeutumaan toiseen koronatestiin kolmen päivän maassaolon jälkeen. Jos toisen COVID-19 testin tulos on negatiivinen, voi omaehtoisen karanteenin päättää. Jos tulos on positiivinen, kehotetaan matkustajia olemaan yhteydessä karanteenipaikkakuntansa terveydenhuoltoon.

Suomi on julkaissut myös FINENTRY palvelun, minkä kautta voi tutustua Suomeen saapumiseen liittyviin ohjeisiin. Tämä digitaalinen palvelu on yksinkertainen ja helppo lomake täyttää. Se antaa neuvoja vastaustesi perusteella esimerkiksi koronatestauksesta ja sujuvoittaa näin matkustamista Suomeen. Voit testata palvelua Finentry.fi sivuilla.

Rajavartiolaitoksen sivuilta kannattaa tarkistaa tämänhetkiset rajoitukset ennen Suomeen matkustamista. Edelliset rajoitukset astuivat voimaan 27.tammikuuta ja ovat voimassa 25. helmikuuta 2021 asti. Nämä rajoitukset tiukensivat maahantuloedellytyksiä ja ainoastaan Suomen kansalaisilla, sekä maassa pysyvästi asuvilla henkilöillä ja heidän perheenjäsenillään on oikeus matkustaa Suomeen. Välttämätön matkustaminen sallitaan erityistapauksissa ja rajavartiolaitoksen sivuilta löydät tarkemmat lisätiedot näistä maahantulorajoituksista.

Suorien lentojen palautuminen on positiivinen merkki asioiden pikkuhiljaa normalisoitumisesta ja toivottavasti pian pääsemme tapaamaan perhettä ja ystäviämme.