Amerikan-Suomalaisten löytämä Mesaba Co-op puisto Mennesotassa listattiin Yhdysvaltain kansalliseen historiallisten paikkojen rekisteriin (National Register of Historic Places (NRHP)).

 

Historiaa 

Mesaba Co-op Park on yksi harvoista jäljellä olevista jatkuvasti toimivista osuuskunta puistoista Yhdysvalloissa ja sijaitsee Hibbing itäpuolella, Cherryn kunnassa Minnesotassa. Vuoden 1928 lopulla Mesaba Osuuskuntaliitto ryhtyi hankkimaan maata joka voitaisiin raivata puistoksi ja kokoontumispaikaksi suomalaisille maahanmuuttajille. 160 hehtaaria maata, mukaan lukien 52 hehtaarin kokoinen järvi ostettiin kahdellatuhannella dollarilla. Neljäkymmentä Amerikan-Suomalaista organisaatiota osti osuuden maapalstaan. Vapaaehtoiset raivasivat maan, tekivät tien ja perustuksen rakennuksia varten. Puisto toimi suomalaisten kokoontumispaikkana ja juhannus- sekä muiden juhlien keskuspaikkana. 

Kaivostyöntekijöitä Minnesotassa 1900-luvun alkupuolella.

Suomalaisia oli paljon töissä 1900 luvun alkupuolella rautakaivoksella Mesabi Iron Range  Minnesotassa ja kaivostyöntekijät tekivät pitkiä päiviä töitä pienellä palkalla. Työntekijät lakkoilivat paljon. Heinäkuun 20s päivä 1907 työntekijät vaativat kahdeksan tunnin työpäivää ja palkankorotusta. Lakko kesti kaksi kuukautta ja johti siihen että tuhansia työntekijöitä joutui mustalle listalle, mukaan lukien suomalaisia. Suomalaiset sisuuntuivat ja perustivat Suomalaisen osuuskuntaliikkeen, joka oli osittain vastaus tähän syrjintään. Kesäkuussa 1929 puistotyön edetessä suomenkielisen Työmies-lehden artikkelissa ilmoitettiin, että paikalliset suomalaiset juhlivat viimeisen kerran Chisholmissa ennen omaa kokoontumispaikkaa.

Mesaba Co-op puisto tänään

Puisto on yksi harvoista jäljellä olevista osuuskuntipuistoista Yhdysvalloissa ja on avoin yleisölle. Vieraat voivat nauttia puiston historiasta, kulttuuriperinnöstä ja luonnon kauneudesta. Alueella on kaksitoista leirintäaluetta, joissa viidellä sähkökytkentä asuntovaunua varten ja sijaitsevat luonnon kauniilla metsä alueella. Neljä maalaismaista mökkiä ja asuinrakennuksia tarjoavat makuutilat. Julkinen wc ja suihku ovat saatavilla. Puulämmitteinen sauna on myös lämmitettävissä jäsenille. Puiston historiallinen paviljonki on uudelleen rakennettu 1930-luvulla.

Paviljon päärakennus

Historiallisen paviljongin ylemmällä tasolla on suuri tanssisali, jossa on vaahtera puusta rakennettu lattia ja esityslava, joka on ihanteellinen puhujille, esitysten pitoon, muusikoille jne.

esityslava

 

Tanssisaliin mahtuu 200 vierasta. Paviljongin alakerrassa on iso keittiö ja ruokasali, joka on sadalle hengelle. Paviljonki on varattavissa ryhmille kesäkaudella.

Mesaba Co-op Parkin tilat sopivat hyvin ryhmien käyttöön. Puistossa on järjestetty taiteellisia työpajoja, yhteisöfestivaaleja, perhejuhlia, retriittejä, kokouksia, koulutuskonferensseja, lasten leirejä ja hääjuhlia. Sinun ei tarvitse olla jäsen käyttääksesi tiloja tai osallistuaksesi aktiviteetteihin. Lisätietoja puistosta täällä