Afganistanin jälkimaininkeja seuratessa herää kysymys, millainen on USA:n matkustusilmoituspalvelu

Viime viikolla kirjoitin artikkelin Suomen ulkoministeriön tarjoamasta vapaaehtoisesta palvelusta matkustusilmoitus.fi, jonka avulla saadaan yhteys ulkomailla lomaileviin tai asuviin suomalaisiin hätä- ja kriisitilanteissa. Afganistanin jälkimaininkeja seuratessa uutisissa herää kysymys, miten Yhdysvalloissa tulee toimia. Minne minun tulee ilmoittaa tiedot matkastani tai mahdollisesta muutosta ulkomaille, jos niin tahdon tehdä?

Yhdysvaltalaisia ei vaadita ilmoittamaan, kun he matkustavat tai muuttavat ulkomaille.

Yhdysvaltojen kansalaisen ei ole pakko ilmoittaa kenellekään matkustussuunnitelmistaan tai muutosta ulkomaille, toisin kuin Suomessa. Suomen kansalaisten tulee ilmoittaa digi- ja väestötietovirastoon aina, kun henkilö muuttaa pysyvästä asunnosta toiseen, mukaan lukien muutto ulkomaille ja ulkomailla.

Matkustusilmoitus.fi puolestaan on vapaaehtoinen ulkoministeriön ylläpitämä rekisteri, mikä auttaa suurlähetystöjä ja konsulaatteja saamaan yhteyden kansalaisiin esimerkiksi kriisitilanteissa. Yhdysvalloilla on vastaavanlainen rekisteri kuin Suomella, nimeltään: STEP (Smart Traveler Enrollment Program). Tämä on vapaaehtoinen ja maksuton Bureau of Consular Affairs, U.S. Department of State ylläpitämä palvelu. Palvelun kautta Yhdysvaltojen kansalaiset voivat ilmoittaa muutto, tai matkustustietonsa, mitkä toimitetaan kyseisen maan Yhdysvaltojen konsulaattiin tai suurlähetystöön.

STEP ohjelman päätarkoitus on:

  • Saada yhteys Amerikan kansalaisiin evakuointi- ja hätätilanteissa
  • Toimittaa kansalaisille tärkeää turvallisuuteen liittyvää informaatiota sekä kriisitukea

 

STEP, Smart Traveler Enrollment Program
STEP, Smart Traveler Enrollment Program

STEP palvelun avulla voit:

  1. Ilmoittaa matkustustietosi
  2. Saat maakohtaisia tietoja
  3. Voit luoda profiilin, jos matkustat paljon

Jos olet suunnittelemassa matkaa tai olet muuttamassa ulkomaille, voit helposti täyttää tietosi järjestelmään. Näin maassa toimiva konsulaatti tai suurlähetystö tietää sinun olevan kyseisessä maassa. Tiedot matkasta tai muutosta voi täyttää sähköisesti STEP palvelun kautta, tai voit tulostaa lomakkeen ja toimittaa tai postittaa sen konsulaattiin.

Jos olet suunnittelemassa matkaa, mutta et ole varma maan turvallisuudesta tai tämänhetkisestä COVID-19 tilanteesta, voit ilmoittautua kyseisen maan sähköpostilistalle. Näin saat ajankohtaista tietoa kyseisen maan tilanteesta ja voit tehdä matkasuunnitelmia turvallisin mielin.

Jos matkustat paljon kansainvälisesti, kannattaa sinun luoda profiili STEP palveluun. Näin voit kirjautua käyttäjätunnuksillasi järjestelmään ja tehdä muutoksia matkoihisi. Profiilin luominen myös nopeuttaa palvelun käyttöä, koska silloin sinun ei tarvitse täyttää henkilökohtaisia tietojasi joka kerta lisätessäsi uutta matkaa.

STEP palvelu on tarkoitettu vain Amerikan kansalaisille.

STEP palvelu on vain Yhdysvaltojen kansalaisille ja lomaketta täytettäessä sinulta kysytään muun muassa Amerikan passinnumeroa (löydät tulostettavan lomakkeen täältä). Valitettavasti Yhdysvalloissa pysyvästi asuvat viisumin tai Green Cardin haltijat eivät voi rekisteröityä palveluun.

Secretary of State, Antony Blinkeniä on tentattu tämän viikon aikana Yhdysvaltojen evakuointitoimista Afganistanista. Yhtenä kysymyksenä Blinkeniltä tiedusteltiin 9/13/2021 pidetyn Kongressin kyselytunnin aikana: Montako Yhdysvaltojen kansalaista on edelleen Afganistanissa? Vastaus oli noin 100. Hän ei antanut tarkkaa lukumäärää, koska Yhdysvalloissa kenenkään ei ole pakko ilmoittaa loma- tai muuttosuunnitelmistaan valtiolle. Kongeressimies Brad Sherman kommentoi tähän, että ehkä tällainen pakote pitäisi luoda, jos henkilö on matkustamassa, tai muuttamassa sota-alueelle. Näin evakuointitilanteissa sota-alueilta tiedettäisiin tarkalleen, kuinka monta oman maan kansalaista on kyseisessä maassa.

Edelleen, STEP on vapaaehtoinen palvelu Yhdysvaltojen kansalaisille, ihan niin kuin Matkustusilmoitus.fi on vapaaehtoinen palvelu Suomen kansalaisille. Kumpikin palvelun ylläpitäjä käyttää henkilötietoja ainoastaan oman maan kansalaisten paikallistamiseen hätä- ja evakuointitilanteissa.