Suomalainen saunaperinne on lisätty UNESCOn (Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-,tiede- ja kulttuurijärjestö) aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 17. joulukuuta, 2020.

Unescon tavoitteena on tuoda näkyvyyttä ja tietoisuuttaa erilaisista aineettomista kulttuuriperinteistä, jotta niiden jatkuvuutta voidaan vaalia. Saunominen on ensimmäinen suomalainen aineeton kulttuuriperinne mikä on päässyt Unescon listalle ja tämä listaus tulee vahvistamaan saunakulttuurin elinvoimaa ja nostaa varmasti esiin suomalaisen saunakulttuurin merkityksellisyyttä, kertoo Suomen Saunaseura.

 

Joulun lähestyessä saunan merkitys korostuu vielä entisestään ja saunomiseen valmistaudutaan melkein rituaalinomaisesti. Sauna on aina ollut paikka missä hiljentyä ja ennen vanhaan siellä ei edes saanut puhua. Sauna puhdistaa, niin fyysisesti, kuin henkisesti ja saunasta saa nauttia juuri itselleen sopivalla tavalla. Jokainen suomalainen on saunaekspertti ja saunaperinteitä usein jatketaan sukupolvelta toiselle.

 

Saunoja on erilaisia ja jokaisella on varmasti oma suosikkinsa. Savusauna vaatii pidemmän lämmitysajan ja häkälöylyt pitää heittää ennen kuin saunan lämmöstä voi turvallisesti nauttia. Puulämmitteinen kiuas löytyy yleisesti mökkisaunoista, mitkä usein sijoittuvat järven äärelle. Onhan saunasta ihana pulahtaa uimaan kesäiltana, tai kastautua avannossa edistääkseen verenkiertoa. Sähkökiukaita näkee useimmin pienemmissä saunoissa, varsinkin kerrostaloasunnoissa ja joskus näkee sähkökiukaan ja puukiukaan vierekkäin. Sähkökiuas lämpiää nopeammin kuin puulämmitteinen, mutta itse saunan seinien ja lauteiden lämpiämiseen menee melkeinpä sama aika, noin tunti. Saunoja löytyy monissa eri koissa ja muodossa kuten tynnyrisauna, venesauna tai yksinkertaisesti perävaunun päälle rakennettu, siirrettävissä oleva sauna. Helsingistä löytyy vielä muutama yleinen ja perinteinen sauna, kuten Sauna Arla Kalliossa Kaarlenkadulla ja Harjun Sauna Harjukadulla. Löyly sijaitsee Eiran kupeessa (Hernesaarenranta 4, Helsinki) ja se tarjoaa paikallisille sekä turisteille modernin version yleisestä saunakonseptista. Löyly yhdistää saunomisen, hyvän ruuan, yhdessäolon sekä upeat maisemat, ja Löylystä onkin kasvanut jo merkittävä maamerkki Helsinkiin. Onhan se myös arkkitehtuurisesti hyvin näyttävä.

 

On sauna minkä mallinen vain, tai mahtuu sinne kaksi tai kymmenen ihmistä, saunalla on sama vaikutus. Sauna edistää hyvinvointia. Saunassa voi meditoida, hiljentyä ja unohtaa päivän murheet. Siellä voi pysähtyä hetkeen. Sauna edistää henkistä hyvinvointia, ja sen lisäksi, saunalla on todettu olevan fyysisiä terveysvaikutuksia myös. Alla muutama Sauna.fi sivuston listaama terveysvaikutus:

Sauna auttaa vähentämään stressiä

Lihakset rentoutuvat saunassa

Verenkierto ja verenpaine paranee

Iho puhdistuu, kun kuolleet ihosolut irtoavat

Aineenvaihdunta paranee

Auttaa astmasta kärsiviä, ja on todettu auttavan esimerkiksi flunssan oireissa

Unenlaatu paranee

Nopeuttaa palautumista raskaan urheilusuorituksen jälkeen

 

Suomalaiset rakastavat saunomista ja siitä kertoo selkeästi saunojen määrä Suomessa. Suomalaisia on reilu viisi miljoonaa ja saunoja löytyy yli kolme miljoonaa. Ulkosuomalaisena olen aina metsästämässä mistä löytyisi paikka kunnon löylyille, varsinkin kun nyt ei ole hetkeen päässyt matkustamaan Suomeen. Saunoja löytyy eri puolilta Yhdysvaltoja ja saunakulttuuri on leviämässä myös muiden kuin suomalaisten perinteeksi.

Etelä-Floridassa pidettävän Midnight Sun Festival tapahtuman suurin vetonaula oli tynnyrisauna maaliskuussa 2020 ennen pandemian leviämistä. Vuoden 2021 festivaali on siirretty ensi keväältä vuodelle 2022 ja toivottavasti pääsemme silloin taas nauttimaan hyvistä löylyistä. Sitä odotellessa, saunan voi näppärästi rakennuttaa takapihalle, tai jos taloyhtiö ei sellaisen rakentamiseen anna lupaa, löytyy pienempiä versioita saunasta, minkä voi kätevästi asentaa kellarikerrokseen tai ylimääräiseen vierashuoneeseen.

Jos minulla olisi sauna, ottaisin koivuvihdan pakkasesta, levittäisin saunahunajaa kasvoille, käärisin muutaman makkaran folioon ja laittaisin lämpiämään kiuaskiville, ja rentoutuisin saunan lämmössä. Nämä ovat minun saunomiseeni liittyviä aineettomia kulttuuriperinteitä. Mitä sinun joulusaunaperinteeseesi kuuluu?

Saunaperinne Suomessa: https://www.youtube.com/watch?v=GLNVP1rPGLk

Rauhallista joulunaikaa kaikille lukijoille ja rentouttavia saunahetkiä!

Ps. Tiesitkö, että suomalaisen saunan päivää vietetään kesäkuussa, sopivasti juhannuksen aikaan, mikä on toinen merkittävä saunomispäivä joulun lisäksi.