Finn Farms on Oskari Karisteen perustama kasvihuone yritys mikä sijaitsee Floridassa. Ja kyseessä ei ole tyypillinen takapihan pikkuinen kasvihuone, vaan 110,000 neliömetrin kokoinen automatisoitu kasvihuone. Karisteen perustama kasvihuone on suunniteltu vaativiin olosuhteisiin missä normaali ulkoviljely ei välttämättä onnistu tai on haastavaa ja resursseja kuluttavaa.

Finn Farms sijaitsee Babcock Ranchilla Lounais-Floridassa ja tässä automatisoidussa kasvihuoneessa kasvatetaan salaattia ja eri yrttejä kuten basilikaa, korianteria, minttua sekä timjamia.

Finn Farms kasvihuone faktoja:

  • Hyödyntää aurinkoenergiaa
  • Se käyttää ainoastaan puhtainta vettä
  • Ei käytä vaarallisia myrkkyjä tuholaistorjuntaan
  • Ei GMO (geenimuunneltuja) siemeniä
  • Tuottaa täysin vegaaneja tuotteita
  • Aina tuoretta

Tämän start-up kasvihuoneen aloituskustannukset ovat huikeat 10 miljoonaa, mutta Oskari Kariste, yrityksen perustaja, omistaja ja toimitusjohtaja, kertoo Babcock Ranch Telegraphin haastattelussa, että odotettu sato tulee olemaan yli miljoona paunaa vuodessa. Tämä on verrattavissa noin miljoonan ihmisen ruokkimiseen, jatkaa Kariste.

Kasvihuone hyödyntää aurinkoenergiaa ja sadon jakeluketju lähialueen kuluttajille vähentää myös operaatio ja kuljetuskustannuksia, tehden yrityksestä erittäin ekologisen myös toimintamallia ajatellen.

Finn Farms käyttää 95% vähemmän vettä kuin mitä normaali ulkoviljely vaatii. Viljely tapahtuu hallituissa olosuhteissa, joten ilmastolla, kuten Floridan rankkasateilla, hurrikaaneilla tai paahtavalla auringolla ei ole negatiivista vaikutusta satoon. Kariste myös kertoo, että Finn Farms hyödyntää tehokkaasti 2.5 eekkeriä maata, kun taas ulkona viljeltynä käytetään noin 60 eekkeriä saman määrän tuottamiseen. Finn Farms ei myöskään käytä tuholaismyrkkyjä. Myrkyille ei ole tarvetta, koska salaatti ja yrtit kasvatetaan suljetussa ympäristössä. Finn Farms pystyy myös hyödyntämään 365 päivää vuodesta tuotteiden kasvattamiseen, koska se ei ole riippuvainen vuodenajoista ja ilmastosta.

Kasvihuone poikkeaa monella tavalla normaalista viljelystä, ja yksi ero on, että ihmiskädet eivät koske kasveja. Tämä teknologia on alkujaan kehitelty Suomessa missä talvi on pitkä ja pimeä. Kasvihuone on hyvin teknologiakeskeinen ja automatisoitu ja työllistää tällä hetkellä noin 10 – 15 henkilöä. Yritys tarjoaa lähialueen asukkaille lähinnä teknologia-alan työpaikkoja varsinaisten viljely tai farmityöskentelyn sijasta.

Finn Farms sijaitsee Babcock Ranchilla, mikä on ensimmäinen kokonaan aurinkoenergialla toimiva kaupunki. Finn Farmsin ja Babcock Ranchin arvomaailmat ovat hyvin samanlaiset. Molemmat arvostavat kestävää kehitystä, vedenlaatua, ympäristöstä huolehtimista sekä innovatiivista ajattelua. Tämä on Finn Farms yrityksen ensimmäinen kasvihuone ja Babcock Ranch on iloinen, että suomalaisyritys valitsi heidät ensimmäiseksi kohteeksi Yhdysvalloissa.

Finn Farmsin tavoitteena on kasvattaa yritystä niin, että kasvihuoneita nähdään tulevaisuudessa ympäri Floridaa ja Yhdysvaltoja kohdistaen kasvun alueille missä normaalisti on vaikea viljellä ulkona ilmaston takia. Finn Farms haluaa ihmisten syövän paremmin, koska hyvä olo lähtee sisältä. Ilman myrkkyjä kasvatetut salaatit ja yrtit ovat ensimmäinen askel oikeaan suuntaan.

Finn Farmsin tuotteita ei ole ihan vielä saatavilla ruokakaupoissa, mutta toivottavasti pian saamme maistaa heidän tuotteitaan. Voit seurata Finn Farmsin yritystarinaa heidän LinkedIn sivuilla.

 

Tsemppiä kasvuun Finn Farms!