UPM Plywood, Arctic Astronautics ja Huld ovat aloittaneet yhteishankkeen, minkä tavoitteena on lähettää maailman ensimmäinen puusta tehty satelliitti avaruuteen syksyllä 2021. Laukaisu tulee tapahtumaan Uudessa Seelannissa, Rocket Labin laukaisualustalta.

Wisa Woodsat lähetetään maata kiertävälle radalle syksyllä 2021 ja se on tarkoituksella tehty puusta. Satelliitin tehtävänä on testata puumateriaalin kestävyyttä avaruuden ääriolosuhteissa. Wisa Birch koivuvaneria testataan kuumuutta, kylmää, tyhjiö- sekä säteilyolosuhteissa ja tulosten perusteella ymmärretään paremmin materiaalin soveltuvuutta käytettäväksi avaruusalusten rakenteissa.

Puusatelliitti, Wisa Woodsat nimeltään, on suunniteltu ja rakennettu Suomessa. Tämä CubeStat standardiin perustuva nanosatelliitti on mitoiltaan 10 x 10 x 10 cm ja sen rakennukseen käytetty vaneri on valmistettu Savonlinnassa. Satelliitti painaa vain noin yhden kilogramman ja vanerin käyttäytymistä avaruudessa tarkkailee kaksi siihen kiinnitettyä kameraa. Satelliitti saa energiansa yhdeksästä pienestä aurinkokennosta.

  • UPM:n tavoitteena on löytää uusia tapoja korvata fossiilisia materiaaleja uusiutuvilla puupohjaisilla ratkaisuilla. UPM Plywood on UPM:n yksi liiketoiminta-alue ja se keskittyy muun muassa korkealaatuisten Wisa vanereiden rakentamiseen, ajoneuvojen lattioihin, sekä LNG Laivoihin.
  • Huld -yritys on eurooppalainen teknologiasuunnitteluyhtiö ja se on ollut avaruustoiminnassa mukana jo vuodesta 1989.
  • Arctic Astronautics on suomalainen yritys mikä kehitti Kitsat – opetussatellittikonseptin. Wisa Woodsat perustuu teknisesti tähän malliin.

Wisa Woodsatin tarkoituksena on kiertää maapalloa polaariradalla mikä on noin 550 kilometrin korkeudessa. Yksi kierros maapallon ympäri kestää vain 90 minuuttia.

Koskahan Woodsat tullaan näkemään John F. Kennedy Space Center laukauisualustalla.