Perhevapaauudistus voimaan 2022

0
130

Perhevapaauudistusta on valmisteltu Suomessa ja hallitus tulee esittämään lopullisen version eduskunnalle syksyllä 2021. Tavoitteena on, että uusi malli otettaisiin käyttöön elokuussa 2022.

Perhevapaauudistuksen tavoitteena on tasa-arvoistaa tämänhetkistä mallia.

Tämänhetkisen perhevapaamallin mukaan, perhevapaat jakautuvat seuraavasti:

  • Äitiysraha on 105 arkipäivää, mikä on noin 4 kuukautta
  • Isän isyysraha on 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa
  • Vanhempainraha on 158 arkipäivää eli noin 6 kuukautta ja se on tarkoitettu joko yhden vanhemman kokonaan käytettäväksi, tai vanhempien keskenään jaettavaksi

Emilia Kullas, Evan johtaja mainitsee Helsingin Sanomien artikkelissa, että tasa-arvoisuuserot nais- ja miesjohtajien määrässä Suomen ja muiden maiden välillä johtuvat esimerkiksi kotihoidon tuesta. Jos uusi äiti haluaa palata töihin ennen äitiysloman tai vanhempainvapaan päättymistä, voi hän asiasta sopia työnantajansa kanssa ja palata työelämään. Toki, tämä päättää automaattisesti äitiyspäivärahan, eli äiti ei voi saada molempia, äitiysrahaa sekä normaalia palkkaa äitiysloman aikana. Jäljellä olevia päiviä ei voi myöskään siirtää isän käytettäväksi.

Uusi malli ottaa huomioon myös erilaiset perhemallit, sekä yrittäjyyden eri muodot.

Uuden mallin tavoitteena on vapaiden tasaisempi jakautuminen vanhempien välillä. Tämä muutos yhdenvertaistaa, sekä tuo tasa-arvoa työelämään sekä sukupuolten väliset palkkaerot mahdollisesti pienenevät.

Sanna Marinin hallituksen hanke perhevapaauudistuksista antaisi kummallekin vanhemmalle:

  • 160 päivärahapäivän kiintiön (yhteensä siis 320 päivää)
  • Yhden vanhemman päivärahakiintiöstä on mahdollisuus antaa 0-63 päivärahapäivää toisen vanhemman käytettäväksi (kaikkia päiviä ei voi siirtää toiselle vanhemmalle)
  • Tämän lisäksi raskaana oleva nainen saa reilun kuukauden ajan raskausrahaa
  • Yhteensä päivärahapäiviä on yli 14 kuukautta
  • Nämä päivät ovat käytettävissä, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta

Jos isät hyödyntäisivät vanhempainvapaita nykyistä enemmän, miesten ja naisten välinen tasa-arvo työelämässä mahdollisesti tasaantuisi. Perhevapaauudistuksen tavoitteena on antaa vanhemmilla enemmän mahdollisuuksia sekä joustoa päättää itse, miten perheen vanhempainvapaat hyödynnetään. Eduskunnan sivuilta voi lukea lisää uudistuksesta ja sen etenemisestä.