Useimmilla meillä suomalaisilla löytyy kotoa Alvar Aallon suunnittelema klassinen maljakko. Tänään tulee kuluneeksi 45 vuotta Alvar Aallon kuolemasta ja hänen muistokseen esittelen Aalto-maljakon synnyn.

Alvar Aalto
Finnish Architect Alvar Aalto. Image: Wikipedia

Aalto-maljakko eli Savoy-maljakko on Alvar Aallon ja hänen vaimonsa Aino Aallon vuonna 1936 suunnittelema lasimaljakko. Aallot voittivat maljakolla Karhula-Iittalan lasitehtaan järjestämän suunnittelukilpailun vuonna 1936. Maljakko esiteltiin seuraavana vuonna Pariisin maailmannäyttelyssä. Kaikki maljakot valmistetaan Iittalan lasitehtaalla Hämeenlinnassa.

Aalto-maljakkoa on kuvailtu suomalaisen muotoilun ikoniksi ja sitä on sanottu yhdeksi maailman tunnetuimmista lasiesineistä ja maailman tunnetuimmaksi maljakoksi.

Inspiraation maljakolle suunnittelijat saivat saamelaisnaisten perinteisestä puvusta, ja maljakon malli perustuu suunnitelmiin, joiden työnimi oli eskimonaisen nahkahousut. Idea maljakon muotoon tuli eskimonaisten vaatetuksesta ja niiden poimuista.

Nimi Savoy-maljakko juontuu helsinkiläisestä Savoy-ravintolasta, joka osti oikeudet maljakkoon. Aalloille maljakko ei tuottanut rahallisesti mitään, sillä oikeudet kuuluivat ennen maljakon niiden myymistä Savoylle suunnittelukilpailun järjestäneelle lasitehtaalle, jonka omisti A.Ahlström. A. Ahlströmin johtaja Harry Gullichsen palkkasi Alvar Aallon suunnittelemaan Ahlströmin Teollisuuspalatsin 7. ja 8. kerroksen Savoy-ravintolan sisustuksen.

Alun perin maljakkoa valmistettiin suupuhaltamalla puumuottiin. Tällöin maljakon pinnasta tuli karheampi, aaltomainen ja väreilevä. Nykyisin käytetään metallimuottia, jolla pinnasta tulee huomattavasti sileämpi. Aalto-maljakoita tehtiin puumuoteilla vielä 1970-luvun alussa ja osa maljakoista valmistetaan edelleen puumuotilla. Yhden maljakon valmistaminen vaatii 7 ammattilaista. Aalto-maljakkoa on myyty satoja tuhansia kappaleita. Sen mallikappaleita on esillä myös useissa designmuseoissa ympäri maailman, esimerkiksi New Yorkin MoMassa.

Klassista Aalto-maljakkoa löytyy erivärisinä ja erikokoisina. Alvar Aallon suunnittelemat Aalto-maljakot ovat hämeenlinnalaisen Iittalan myydyimpiä tuotteita. Minulta löytyy kotoa useita erikokoisia Aalto-maljakoita, mutta alla on kuva minun suosikistani jonka ostin täällä Yhdysvalloissa Nordik.Design liikkeestä.

Löytyykö sinulta kotoa Aalto-maljakko? Voit laittaa halutessasi viestin ja kuvan alla olevaan kommentti -kenttään.