Suomalaiset Amerikassa

Vuoden 2019 väestölaskennan mukaan, Yhdysvalloissa asuu noin 650,000 Amerikan suomalaista. Tähän joukkoon laskettakoon mukaan kaikki ensimmäisen, sekä toisen sukupolven Suomalaiset, mikäli he ovat merkinneet suomalaiset sukujuurensa kyselyyn. Floridassa tämän väestönlaskennan mukaan asuu noin 20,000 suomalaista.

Milloin suomalaiset sitten alkoivat muuttaa Amerikkaan?

Genealogia nettisivun mukaan, ensimmäiset suomalaiset saapuivat Yhdysvaltoihin jo 1600 luvulla ja perustivat uuden Ruotsin siirtokunnan Delaware joen rannalle. Suomalaisia oli noin 500 tämän ruotsalaisen retkikunnan mukana ja he olivat alkujaan Ruotsin ja Norjan metsäseuduilta.

Fun fact: John Morton, 1725-1777, oli yksi Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista vuonna 1776 ja hänen isänsä oli suomalainen ja oli saapunut juuri tämän retkikunnan mukana Yhdysvaltoihin.

Ensimmäiset suomalaiset saapuivat Amerikkaan siis jo 1600 luvulla, mutta varsinaisen siirtolaisuuden katsotaan alkaneen vasta 1864 jolloin 4 siirtolaisryhmää saapui Norjan kautta Minnesotan alueelle. Michiganin kaivosalueelle saapui paljon siirtolaisia ja Michiganissa on edelleen suurin osa suomalaisten jälkeläisiä. 1870 luvulla alettiin puhumaan massamuutosta Yhdysvaltoihin, kun jo Amerikassa asuvat suomalaiset houkuttelivat kotipaikkakuntalaisiaan muuttamaan myös.

Vuosien 1899 ja 1913 välillä, Yhdysvaltoihin muutti yli 20,000 suomalaista. Muuttoluvut pienenivät vuoden 1923 jälkeen kun Yhdysvallat alkoivat tiukentamaan rajoituksia ja lakeja koskien maahanmuuttoa. Suomen siirtolaisuus oli kuitenkin pientä muiden Euroopan maihin verrattuna. Saksasta esimerkiksi muutti melkein 6 miljoonaa siirtolaista ja Suomesta yhteensä vain 350,000.

Muuttovuosien aikana, suomalaisten tuli merkitä äidinkielensä passihakemukseensa. Tämän perusteella tiedetään, että moni suomenruotsalaisista, jotka saapuivat ja jäivät Yhdysvaltoihin, asettuivat Bostoniin, Philadelphiaan, Minnesotaan, Michiganiin, Illinoisiin sekä Wisconsiniin.

Muut suomalaiset, jotka puhuivat passihakemuksensa mukaan suomea, asettuivat Kanadan rajan eteläpuolelle, New Yorkiin, Massachusettsiin, Michiganiin ja Minnesotaan. Näistä osavaltioista asutus levisi pikkuhiljaa Montanaan, Kaliforniaan, Oregoniin sekä Washingtoniin. Asuinpaikka yleisesti ottaen valittiin perheen ja ystävien mukaan, mutta ammattitaidot vaikuttivat myös uuden maan kotikaupungin valinnassa.

Työvoiman tarve oli suuri ja suomalaiset olivat valmiita tekemään töitä. Räätälit ja käsityöläiset päätyivät New Yorkiin, Bostoniin, Clevelandiin ja Chicagoon. Merimiehet muuttivat luonnollisesti satamakaupunkeihin. Mainen kivilouhimoihin päätyi sadoittain työläisiä. Metsätyöläiset asuttivat pohjoista ja kullankaivajia tarvittiin Kalifornian kultakentillä. Naiset olivat useasti kotiapulaisina rikkaiden perheissä tai työskentelivät tekstiiliteollisuudessa. Suomalaisia maanviljelijöitä oli keskilännessä n. 25% mikä vastasi noin 15,000 suomalaista tilaa.

Suora lainaus:´Oli tavallista, että suurista suomalaisista maastamuuttopitäjistä päädyttiin samoille seuduille Yhdysvaltoihin. Ilmajoelta, Nurmosta ja Jurvasta muutettiin Worcesteriin (Massachusetts), Isostakyröstä Ashtabulaan (Ohio) ja Evijärveltä Crystal Fallsiin (Minnesota). Ruotsinkieliset pohjanmaalaiset asettuivat usein asumaan Worcesteriin, ahvenanmaalaiset Norwoodiin (Massachusetts), kokkolalaiset Coos Bay’hin (Oregon) sekä ahvenanmaalaiset, teerijärveläiset ja närpiöläiset New Yorkiin. 

Suomalaiset siirtolaiset eivät siis alkuun muuttaneet lainkaan Floridan aurinkoiseen osavaltioon. Keijo Virtasen tekemän tutkimuksen mukaan, suomalaisten muuttaminen Floridaan alkoi vasta lähempänä eläkeikää. Virtasen tekemän kyselytutkimuksen mukaan, moni halusi muuttaa lämpimään ilmastoon ja Palm Beach Countyn tarjotessa ympärivuotisen keskilämpötilan +24C, tuli siitä suomikeskittymä monelle. 1970 luvulla alkoi yleistymään talvimuutto Suomesta Floridaan, jolloin ihmiset viettivät kesät Suomessa ja talvet Floridan lämmössä. Lake Worthin alueella asuu suurin osuus Floridan Amerikan suomalaisista.

Suomalaisia ei siis juurikaan ole Yhdysvalloissa, jos siis verrataan muihin Euroopan maihin, mutta suomalaiset ovat jättäneet jälkensä koko maahan. Tiesitkö, että muun muassa seuraavilla julkkiksilla on suomalaiset sukujuuret:

Pamela Anderson – Yksi sana riittää: Baywatch

Matt Damon – Yksi suurimmista Yhdysvaltojen elokuvatähdistä

Eero Saarinen – Gateway Arch, St Louis, Missouri

David Lynch – ei siis ihme, että Twin Peaks oli niin suosittu tv ohjelma suomessa

Maila Nurmi tai paremmin ehkä tunnettu Vampirana

Dave Mustaine – Ex Metallica jäsen ja nykyinen Megadeth tähti

 

Jatketaan siis sukujuurien ylläpitämistä ja sisulla eteenpäin!

Olisi mukava kuulla mikä sinut toi Amerikkaan. Jaa oma tarinasi alla olevalla keskustelualueella. Kiitos.