Nokia  on monelle suomalaiselle tuttu yritys, perustettu jo vuonna 1865, jonka pääkonttori toimii edelleen Suomen Espoossa. Moni muistaa Nokian matkapuhelimet, mutta yritys on paljon muutakin kuin 3210 matkapuhelin ja matopeli. Nokia on teknologiayritys ja heidän portfolioonsa kuuluu verkkolaitteistoja, ohjelmistoja, palveluita, sekä lisensointimahdollisuuksia ympäri maailmaa. Nokia on innovatiivinen yritys, mikä toimii 120 maassa, millä on yli 3,000 5G verkkoon keskittyvää patenttia ja se on voittanut 9 Nobel palkintoa. Nokia on ollut siis jo pitkään maailmankartalla, ja kohta Nokia nähdään myös sen ulkopuolella, koska Nasa on valinnut Nokian yhteistyökumppanikseen rakentamaan 4G verkon kuuhun.

Nasa ja Nokian Bell Labs suunnitelmiin kuuluu kompaktin, vähä kuluttavan, avaruuden kestävän LTE ratkaisun rakentaminen kuun kamaralle vuoden 2022 loppuun mennessä. Nokia toimii yhteistyössä Intuitive Machines:in kanssa, jotta verkko saadaan rakennettua kuuhun ja käyttöönoton jälkeen, laitteisto tulee toimimaan itsenäisesti.

Tämä verkkoyhteys tulee tarjoamaan erilaisia kommunikointi mahdollisuuksia. Nokian uutistiedotteessa todetaan tarkemmin, että datan siirto tulee helpottumaan, samoin kuin elintärkeiden komentojen toteutuminen, kuun pinnalla toimivien Lunar Rovereiden kauko-ohjaaminen, ajantasainen navigointi, sekä korkeatasoisen videon suoratoisto. Nokian LTE verkkoyhteys sopii loistavasti astronauttien tarpeisiin kuun pinnalla. Ääni ja video kommunikointi, data siirto ja robottien kontrollointi tulee helpottumaan.

Nokia on jo edelläkävijä viestintäpalveluita tarjoavana yrityksenä, auttaen lentokenttiä, tehtaita, sairaaloita ja kaivoksia. Nokia on tottunut työskentelemään vaikeissa olosuhteissa ja toimittamaan luotettavia palveluita ja tämä oli varmasti vaikuttavana tekijä Nasan valinnassa. Nyt Nokia tulee myös olemaan mukana Nasan missiossa avaruusteknologian edelläkävijänä.

Koskahan me voimme alkaa suunnittelemaan muuttoa kuuhun. Ainakin videopuheluiden soittaminen äidille onnistuisi. Lue koko Nokian lehdistötiedote täältä.