Henkilöt, jotka ovat saaneet Covid-19 virusta vastaan rokotteen, voivat suurimmilta osin hylätä maskit, ilmoitti Joe Biden helatorstaina.

Muutokset maskien käyttöön on suuri muutos positiiviseen suuntaan yli vuoden kestäneen pandemian jälkeen. Tämä on iso askel paluussa normaaliin elämään. CDC (the Centers for Disease Control and Prevention) hellensi maskipakkoa torstaina, ilmoittaen, että täysin rokotetut henkilöt voivat lopettaa maskin käytön ollessaan ulkona suuremmissa väkijoukoissa ja osittain myös sisätiloissa ollessa.

Joe Biden sanoi uutiskonferenssissaan, että henkilöt, jotka on rokotettu, ei tarvitse käyttää maskia, ja kannusti henkilöitä hankkimaan rokotteen, jotta heidän ei tarvitse käyttää maskia lopun ikäänsä.

Tämä muutos on askel oikeaan suuntaan, mutta tämä ei poista vielä kaikkia rajoituksia ja maskipakkoa. CDC:n suositusten mukaan, maskipakko pysyy edelleen sisätiloissa, missä on paljon ihmisiä, kuten busseissa, lentokoneissa, sairaaloissa, vankiloissa sekä kodittomien keskuksissa. Maskimuutokset auttavat paluussa normaaliin muun muassa koulujen ja työpaikkojen osalta, missä ei enää vaadita kahden metrin turvavälejä, jos henkilöt ovat täysin rokotettuja.

Täysin rokotetuilla henkilöillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat saaneet molemmat annokset Pfizer tai Moderna rokotetta, tai yhden annoksen Johnson & Johnson rokotetta. Yli 47 % Amerikkalaisista on saanut vähintään yhden rokoteannoksen (tieto tänään 5/14/2021). Mutta monella rokotetulla henkilöllä voi olla ennakkoluuloja maskin poistamisesta, olemmehan me tottuneet käyttämään niitä yli vuoden ajan. Maskista on tullut osa asukokonaisuutta. Ja jopa Jill Biden sanoi, että hänellä on alaston olo ilman maskia.

Muutokset antavat täysin rokotetuille henkilöille luvan:

  • Osallistua ulko- ja sisäharrastustoimintaan ilman maskia
  • Rokotettujen henkilöiden ei tarvitse pitää turvavälejä ja etäisyyttä muihin rokotettuihin henkilöihin
  • Kokoontumisrajoitukset on poistettu

Ei-rokotettujen henkilöiden tulee edelleen käyttää maskia sisätiloissa.

Biden mainitsi, että henkilöä ei pidätetä, jos hän ei käytä maskia, vaikka häntä ei ole rokotettu, mutta kehottaa kaikkia ei-rokotettuja jatkamaan maskin käyttöä, jotta he voivat suojella itseään ja naapuriaan. Lawrence Gostin, Georgetown Yliopiston ekspertti mainitsi, että nämä muutokset maskien käyttöön voivat olla sekavat. Yrityksillä ei esimerkiksi ole tapaa selvittää onko henkilö täysin rokotettu tai ei. Ihmisillä voi olla myös ennakkoluuloja, jos he eivät tiedä onko henkilö heidän vieressään rokotettu tai ei.

Uusien tutkimustulosten mukaan, rokotetut henkilöt voivat silti saada tartunnan, mutta oireet ovat paljon lievemmät ja kestävät lyhyemmän aikaa. Rokotetut henkilöt eivät myöskään välitä tartuntaa toisille yhtä helposti. Uusien suositusten mukaan, jos rokotettu henkilö saa COVID-19 oireita, tulee tämän henkilön heti jatkaa maskin käyttöä ja käydä testissä.

Kiva, kun voimme taas nähdä ihmisten kasvot ja toivottavasti monet niistä hymyilevät!