Martti Hermanni Saari menehtyi 20.8.2021 kotonaan. Hän oli syntynyt 26.2.1927 Signe Mathilda (Löf) Lehdolle ja Herman Edvard Saarelle. Hän avioitui Elli Marjatta Malkamäen kanssa 26.8.1951 Lapualla perhetilallaan yli 1000 vieraan voimin. He muuttivat Yhdysvaltoihin vuonna 1956 poikiensa, 4-vuotiaan Sepon ja 2-vuotiaan Reijon kanssa. Kuusi vuotta myöhemmin syntyi Anita. He asuivat Fairport Harborissa ja Painesvillessä lähes 40 vuotta ennen muuttoaan Lake Worthiin Floridaan. Hän työskenteli Superior Manufacturingilla koneistajana ennen kuin työskenteli tiilikerrostajana, puuseppänä ja maalarina ja jäi eläkkeelle urakoitsijana. Heikki Perttu jopa kirjoitti ja sävelsi hänestä laulun, Maalari Martti (Taidemaalari Martti).

Hän kilpaili monissa 55K maastohiihtokilpailussa ympäri osavaltiota, mukaan lukien Colorado ja New York vuosien varrella. Martilla ja Ellillä oli paljon ”sisua” ja heitä kutsuttiin hellästi ”Energizer Pupuiksi”. He olivat vapaaehtoisia Siionin luterilaisessa kirkossa Fairportin satamassa, Floridan Pohjalaisissa, St. Andrewsin Luterilaisessa kirkossa Lake Worthissa, FL:ssä ja Suomi Talossa Lantanassa, FL:ssä, jossa he olivat elinikäisiä jäseniä. He toimivat myös vapaaehtoistyössä St. John’s UCC:ssa Newarkissa, OH:ssa. Vuosien varrella hän lauloi Siion Lutheran & St. Andrew’n Luterilaisessa kirkkokuoroissa. Hän oli myös mukana Fairportin ”Itsepäiset suomalaiset” -lauluryhmässä ja Floridan Suomalaisissa Mieslaulajissa ja esiintyi Suomessa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Hän oli innokas tanssija ja esiintyi monta kertaa suomalaisen Tanhu (Kansantanssi) -ryhmän kanssa ja tanssi iltaisin Suomi-talossa. Hän keilasi useita vuosikymmeniä ja voitti lukuisia palkintoja. Hän rakasti urheilun katsomista ja oli innokas kalastaja.

Vanhempiensa lisäksi Marttia edelsi kuolemassa hänen vaimonsa Elli; hänen poikansa Seppo Saari; hänen sisarensa: Kaarina (Lauri) Nikkanen, Aili (Paavo) Mäki-Korpela, Laina Haavikko (Eero) Soininen, Lea (Pentti) Luoma veljineen: Leo Jaakko Saari ja Raimo (Riita-Liisa) Saari kaikki Suomessa.

Marttia jäivät kaipaamaan hänen miniänsä Anna Saari; poika, Reijo (Cindy) Saari; tytär, Anita (Chuck) Chirdon: lapsenlapset, Naomi Schukert, Danielle Chirdon; pojanpojat: Mike Saari, Jamin Saari, Jesse Chirdon; lapsenlapset: Rachel ja Steven Schukert, Blake ja Madeline Saari, Brandon & Jacen Saari, Veljekset, Eero (Eva) Saari, Leo (Hilkka) Saari ja Vaino (Tuula) Suomessa sekä useita veljentyttäriä ja veljenpoikia Suomessa.

Kukkien sijaan lahjoituksia voidaan tehdä hänen muistokseen: Hospice of Central Ohio 2269 Cherry Valley Rd. Newark, OH 43055, jonka hoitohenkilökunta piti hänestä niin upeaa huolta, St. John’s UCC, 285 W. National Dr., Newark, Oh 43055, St. Andrews Lutheran Church, 928 South E Street, Lake Worth, FL 33460, Siionin luterilainen kirkko, 508 Eagle St. Fairport Harbor, OH 44077, tai American Finnish Tourist Club, Inc., Finland House – Suomi Talo, P.O. Box 3291, Lake Worth, FL 33465