Koronarokotteita jaetaan ahkerasti ympäri maailmaa ja rokotettujen ihmisten määrän lisääntyessä, nousee esiin myös kysymys, koska maailman rajat avautuvat ja matkustaminen palaa normaaliin?

Tällä hetkellä yleisenä sääntönä tuntuu olevan, että ainoastaan tarpeellinen työ- ja liikennematkustaminen on sallittu ja esimerkiksi Suomen ja Yhdysvaltojen rajat ovat edelleen kiinni loma- ja turistimatkustajille. Kotimaanmatkailu on saanut ihan uuden merkityksen koronavuoden aikana ja kotinurkat ovat tulleet tutuiksi monelle. Olisiko jo aika päästä tuulettumaan oman maan rajojen ulkopuolelle?

Tällä hetkellä käydään keskustelua siitä, koska turisti- ja lomamatkailu vapautuu: ehkä lokakuussa 2021!

Lentomatkustamisen suunnitellaan avautuvat kokonaan lokakuuhun 2021 mennessä uutisoi Reuters. Vuosi 2020 oli tappiollinen monelle yritykselle ja lentoliikenne kärsi valtavasti matkustamisen kokonaan pysähtyessä. Moni lentoyhtiö on jo ilmoittanut tarvitsevansa hyvän kesälomakauden selvitäkseen kriisin yli ja pystyäkseen jatkamaan liiketoimintaansa. IATA, the International Air Transport Associationin johtaja Alexandre de Juniac mainitsi, että lentoyhtiöitä on avustettu jo yli $225 biljoonalla, mutta hyvä turistikesä ja avustuksia tarvitaan silti.

Toivoa on nähtävissä ja Euroopassa kehitteillä oleva Green Digital Certificate on hyvä alku rajojen aukeamiselle ja lentomatkustamisen normalisoitumiselle. Suomi on myös mukana projektissa ja kehittää järjestelmää toimimaan Suomen OmaKanta palvelun kanssa.

CDC guidelines high risk countries Covid-19
Image source: CDC, Covid-19 high risk countries
CDC high risk countries, covid-19
Image source: CDC, COVID-19 high risk countries

Tosin, Suomi lukeutuu edelleen CDC:n punaiselle listalle, maana jonne ei kannata CDC:n sivujen mukaan tällä hetkellä matkustaa suurien koronalukemien ja mutaatioiden takia. Mutta rokotteita jaetaan kovaa vauhtia, myös Suomessa, ja Islanti on jo avannut rajansa ensimmäisenä maana Euroopassa. Islanti toivottaa kaikki täysin rokotetut Yhdysvaltalaiset (sekä muiden maiden) turistit tervetulleeksi.

Jos et pääse matkustamaan Suomeen tänä kesänä, onneksi Islannissa voi nauttia myös yöttömästä yöstä. Delta reagoi tähän uutiseen nopeasti lisäämällä suoria lentoja Amerikasta Reykjavikiin.