Kuva: Lahden kaupunki. Https://greenlahti.fi/materiaalit

Kesäkuussa 2019, Lahti valittiin Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuodelle 2021.

Reilun kolmen kuukauden päästä koko Suomi pääsee nauttimaan tästä historiallisesta hetkestä, sillä Suomessa ei ole koskaan aikaisemmin ollut Euroopan ympäristöpääkaupunkia. Lahti voitti kanssakilpailijansa saaden parhaimmat pisteet neljässä eri kategoriassa: ilmanlaatu, jäte, vihreä kasvu & ekoinnovaatiot, sekä johtaminen, kertoo Ylen sivuilla julkaistu artikkeli.

Lahti on valmistautunut teemavuoteensa ahkerasti ja kutsuu koko Suomen juhlimaan kanssaan.

Lahti toteaa, että heidän vahvuutenaan on tuottaa ympäristöratkaisuja, joita on helppo soveltaa eri kaupungeissa ja erilaisissa olosuhteissa. Mitä esimerkkejä me voimme siis ottaa ensi vuoden Euroopan ympäristöpääkaupungista ja edustaa Suomea ilmastoteoissa ulkomailta käsin?

Miten olisi: Polkupyörällä töihin ja kierrättäminen?

Polkupyörällä töihin

Koronavuoden aikana ei ole paljoa voinut pyöräillä töihin, kun olohuoneen ruokapöytä tai makuuhuoneen nurkka on muuttunut uudeksi työtilaksi, mutta ehkä vuonna 2021 pääsemme takaisin konttoreille (ken haluaa). Ympäristötekona voisi ajatella pyöräilyä töihin, ja jos ei nyt joka päivä, niin ainakin muutaman kerran viikossa. Pyöräily on tehokas liikuntamuoto, samalla saa raitista ilmaa ja ei tarvitse istua ruuhkassa muiden autoilijoiden kanssa. Jos pyöräily ei ole mahdollista esimerkiksi pyöräteiden puuttumisen vuoksi, voit harkita julkisen liikenteen käyttämistä. Bussissa tai junassa voi lukea, kuunnella musiikkia ja antaa aivojen levätä.

CitiCAP hanke on vienyt pyöräilyn merkityksen ihan uudelle tasolle Lahdessa. CitiCap sovelluksen avulla tuetaan kaupunkilaisten liikkumista ja samalla vähennetään päästöjä. Käyttäjät keräävät liikuntasuoritusten myötä virtuaalista valuuttaa, minkä voi käyttää julkisten kulkuneuvojen lippuostoksiin, uimahallilla, tai sillä voi ostaa kahvia ja kakkua. Johan pyöräillessä kalorit kuluvat, jotta voi palkinnoksi yhden kakunpalan syödä – nam!

CitiCAP on vain lahtelaisten ilona, mutta tavoitteena on, että hanke innoittaisi samanlaisten sovellusten kehittämiseen, maailmanlaajuisesti.

Mikä motivoisi sinua liikkumaan enemmän ja mikä olisi mukava tavoite? Miten olisi 10,000 askelta päivässä viikon ajan ja palkintona lauantain karkkipäivä? Voisiko rappuset mennä ylös ja alas hissin sijasta ja kiitoksena voisit ottaa omaa aikaa 15 minuuttia vaikka riippumatossa pötkötellen? Miten olisi kauppareissu kävellen ja samalla voit nauttia raittiista ulkoilmasta (kannattaa valita aurinkoinen päivä)?

Liikunta on iloinen asia, samoin kuin ympäristöstä huolehtiminen, joten aseta tavoitteesi sen mukaan mikä herättää sinussa iloa. Kun teet asioita itsesi vuoksi, ja samalla autat luontoa, tuottaa se mielihyvää ja voit palkita itsesi esimerkiksi kerran viikossa herkullisella korvapuustilla – nam.

 

Kierrättäminen

 

Kierrättäminen kuuluu kaikille ja on osa arkipäivää. Pahvi, lasi, metalli, muovi, patterit ynnä muut voi kaikki kierrättää ja pienillä arjen teoilla voimme estää roskaantumista. Samalla tuemme luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Koronan myötä moni on tyhjentänyt kotia ja siivonnut nurkkia ylimääräisestä tavarasta. Usea on myös miettinyt, että minne tavarat voi viedä sen sijaan, että heittäisi ne vain roskiin.

Kierrätyskeskukset sulkivat ovensa pahimpaan pandemian aikaan, mutta onneksi suurin osa niistä on taas auki ja ottavat vastaan vaatteita, tekstiilejä ja kenkiä.

DSVW ottaa vastaan uusia ja vähänkäytettyjä kenkiä ja tukee tällä kierrättämisperiaatteella hoitajia ja perheitä, joiden elämään Covid-19 on vaikuttanut. Kenkien lahjoittajat hyötyvät myös ja saavat pisteitä, joita voi käyttää seuraavalla shoppailukerralla.

Nike ottaa vastaan lenkkareita, ihan missä kunnossa vaan ja kierrätykseen vietävien lenkkareiden ei tarvitse olla Niket, voit viedä sinne myös Adidakset tai New Balance urheilukengät. Nike on kierrättänyt materiaaleja jo useamman vuoden ja esimerkiksi Nike Air lenkkarit on tehty 50% kierrätysmateriaaleista.

Tiesitkö, että voit kierrättää myös vanhat silmälasisi? Lions Club tekee arvokasta työtä ottamalla vastaan vanhoja silmälaseja ja lahjoittamalla ne eteenpäin niitä tarvitseville. Löydät Lions Clubin yhteistyökumppanit heidän sivuiltaan minne voit viedä vanhat lasisi kierrätettäväksi. Minä lahjoitin kolme paria vanhoja silmälasejani ja olen iloinen, jos joku saa nyt paremman näön, ilmaiseksi.

On hienoa, että Suomalaiskaupunki on vihdoinkin tunnustettu ekologiseksi ja vihreäksi, ja meidän ei tarvitse asua Lahdessa, jotta voi tehdä vihreitä tekoja ja auttaa omaa ympäristöään. Ympäristö on kaikkien asia ja me voimme tehdä oman osamme täältä kaukaa käsin. Ja on hyvä muistaa, että myös pienillä teoilla on suuri vaikutus ja me kaikki voimme olla muutoksessa mukana.

Mitä sinä voit tehdä luonnon ja ympäristön hyväksi nyt, ja vuoden 2021 aikana? Jaa ajatuksesi täällä ja sosiaalisessa mediassa ja muista tägätä #greenlahti #ympäristöpääkaupunki #EGCA2021