Kaija Saariaho, suomalainen säveltäjä, palkitaan Venetsian Nykymusiikin Festivaaleilla syyskuun 17. päivä 2021. Saariaholle myönnetään Kultainen Leijona hänen elämäntyöstään säveltäjänä.

Palkintoraadin mukaan Saariaho on yksi merkittävimmistä elävistä säveltäjistä ja hänen teoksissaan kuvastuu merkittävä tekninen taito sekä omaperäinen tapa käyttää ääntä.

Kaija Saariaho

Suomalainen säveltäjä

Kotoisin Helsingistä, missä hän myös opiskeli muun muassa Sibelius Akatemiassa

Asunut Pariisissa vuodesta 1982

Puoliso ranskalainen säveltäjä Jean-Baptiste Barrière

Lapset: Aleksi ja Aliisa

Saariahon tunnetuimpiin teoksiin kuuluu muun muassa hänen ensimmäinen ooppera, Kaukainen Rakkaus mikä myös voitti Grawemeyer palkinnon vuonna 2003. Toinen ooppera, Adriana Mater kantaesitettiin Pariisissa vuonna 2006. Kolmas ooppera Émilie sai Suomen ensi-iltansa Kansallisoopperassa 2015. Neljäs ooppera on nimeltään Only The Sound Remains ja Saariahon viides ooppera Innocence perustuu Sofi Oksasen librettoon.

Palkittu säveltäjä on tehnyt myös paljon muita sävellyksiä oopperoiden lisäksi. Saariahon mittava työura koostuu yhteensä 120 valmistuneesta työstä. Hän on saanut uransa aikana merkittäviä palkintoja ja saanut tunnustusta työstään säveltäjänä.

Venetsian Kansainvälinen Nykymusiikkifestivaali järjestetään jo 65. kerran ja avajaispäivän juhlakonsertti on omistettu Saariaholle. Osana ohjelmaa tullaan kuulemaan Saariahon Oltra Mar -teos (sävelletty vuonna 1999). Festivaali on Syyskyyn 17. päivä 2021.