Home Covid-19 Tiedot Koska Yhdysvallat avaa rajansa?

Koska Yhdysvallat avaa rajansa?

0
652
world map

Maaliskuun 11. päivä, 2020 – Maailmaa sulkee rajansa

Maaliskuussa 2020, Yhdysvallat, kuten moni muu maa, sulki rajansa. WHO, World Health Organization julisti maailmanlaajuisen pandemian virallisesti 11.3.2020 ja maiden välisellä matkustuskiellolla on pyritty rajaamaan viruksen leviämistä siitä asti.

Tästä on kulunut puolitoista vuotta.

Moni ei ole nähnyt meren toisella puolella asuvia sukulaisiaan koko tänä aikana. Lapsia on syntynyt, vanhuksia on kuollut. Ristiäisiä, häitä, hautajaisia ja rippijuhlia on järjestetty, mutta valitettavasti suurin osa vieraista on osallistunut videon välityksellä.

Eurooppa on avannut rajojaan vuoden 2021 aikana.

Euroopan rajojen aukeaminen on osoittanut toivoa siitä, että pian saamme sukulaisemme vierailulle. Mutta Covid-19 virusvarianttien vallitessa, onko Yhdysvaltojen rajojen aukeaminen vain toiveajattelua?

Euronewsin julkaisemassa artikkelissa Bryssel kehottaa Eurooppaa sulkemaan rajansa Yhdysvaltalaisilta, taas. Tähän on osasyynä se, että Eurooppa on ohittanut Yhdysvallat rokotettujen henkilöiden määrässä.

  • 57% Eurooppalaisista on täysin rokotettu
  • 52% Yhdysvaltalaisista on täysin rokotettu

Osasyynä voi myös olla se, että Yhdysvallat ei ole vastannut toivotulla tavalla Euroopan avautumiseen ja tervetulotoivotukseen täysin rokotetuille yhdysvaltalaisille.

Yhdysvallat pääsi Euroopan Unionin turvallisten maiden listalle kesäkuussa 2021 ja yhdysvaltalaiset pääsivät nauttimaan jälleen turistimatkailusta Euroopassa. Valitettavasti Amerikka ei ole pystynyt pitämään virustartuntalukemiaan sovitussa rajassa, mikä on 75 uutta tartuntaa päivässä jokaista 100,000 asukasta kohden ja näin ollen maa on poistettu EU:n turvallisten maiden listalta.

Turvallisten maiden listalta poistaminen tarkoittaa yhdysvaltalaisille esimerkiksi väliaikaista matkustuskieltoa EU:n maahan, tai muita matkustamiseen liittyviä tiukentuvia rajoituksia kuten testausta ja karanteenia. Tämä on kuitenkin vain EU:n asettama suositus ja Euroopan Unioniin kuuluvat maat saavat itse päättää pitävätkö rajansa auki yhdysvaltalaisille turisteille vai ei.

Eurooppa on painostanut Yhdysvaltoja avaamaan omat rajansa Euroopan turisteille, mutta Valkoinen Talo pitää kiinni asettamistaan rajoituksista ja ei ole tiedossa koska tähän tulee muutos. Delta variaation leviäminen aiheuttaa edelleen pelkoa, varsinkin osavaltioissa, missä rokotuslukemat ovat edelleen alhaiset. Maailmanlaajuinen taloustilanne kuitenkin asettaa lisäpainostusta rajojen aukaisemiselle peloista riippumatta.

Mikä on tämänhetkinen tilanne?

Vielä ei ole tiedossa koska Yhdysvallat aukaisee rajansa maailmalle. Viimeisimmän tiedotteen mukaan, Jen Psaki totesi, että matkustusrajoituksia jatketaan toistaiseksi. Yhdysvallat saattaa hellittää matkustamiseen liittyviä rajoituksia Kanadan ja Meksikon välillä tulevien viikkojen aikana, mutta raja tulee pysymään kiinni seuraaville maille:

  • Britannia
  • koko Eurooppa
  • Brasilia
  • Intia
  • Iran
  • Etelä-Afrikka

Tällä hetkellä vain kansalaiset, pysyvän oleskeluluvan haltijat (Green Card) ja rajatut viisumit (kuten diplomaatit) saavat matkustaa Yhdysvaltoihin.

Jos olet miettimässä matkustamista Yhdysvaltoihin Suomesta ja haluat tarkistaa tämänhetkisen tilanteen matkustusrajoituksiin liittyen, voit olla suoraan yhteydessä Yhdysvaltain Helsingin Suurlähetystöön. He osaavat auttaa matkustamiseen liittyvissä kysymyksissä molempien maiden kannalta.

 

Toivotaan, että rajat aukeaisivat jouluun mennessä ja saisimme rakkaimpamme vierailulle.