Puppy on dried grass smelling the air
Picture credit: Olia Gozha from Pexels, Canva

Suomessa koulutetaan tällä hetkellä koiria haistamaan koronavirus maahan saapuvista matkustajista.

Koirat eivät kuitenkaan tule kulkemaan matkustajien joukossa, kuten esimerkiksi huumekoiria voi nähdä haistelemassa matkalaukkuja ja ihmisiä. Koronakoirat opetetaan haistamaan, ja merkitsemään positiivinen koronavirustartunta, iholta pyyhitystä vapaaehtoisesta näytteestä.

Kuusitoista koiraa on valittu Vantaalla tapahtuvaan koulutukseen ja parhaimmat nuuskijat sijoitetaan työtehtäviinsä lentokentälle saapuvien lentojen tuloaulaan. Koiria on käytetty Suomessa, kuten muuallakin maailmassa, esimerkiksi tunnistamaan syöpä hajun perusteella. Hajukoira voi oppia tunnistamaan uuden hajun jopa kahdessa viikossa. Espanjalainen katukoira Kössi on ”veteraani” hajukoirien joukossa ja nyt Kössi on jatkokoulutettu toimimaan myös koronakoirana.

Keskustelu koirien käyttämisessä koronavirustartuntojen kartoittamisesta aloitettiin jo keväällä, pandemian alkumetreillä, ja tämän tutkimuksen päätarkoituksena on selvittää koirien kykyä tunnistaa koronavirustartunta. Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Helsingin yliopiston kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston, HUS:in, Helsingin yliopiston, Itä-Suomen yliopiston Farmasian laitoksen, Oulun yliopiston sekä Wise-nose  – Suomen Hajuerottelu ry:n kanssa.

Helsingin Sanomat uutisoivat koronakoirista elokuussa ja artikkeli painotti, että näytteenanto on täysin vapaaehtoista.  Matkustaja ottaa näytteen itse sideharsolla ihostaan, joko esimerkiksi ranteesta, kainalosta tai kaulalta. Näyte laitetaan sen jälkeen steriiliin näyteastiaan ja annetaan sermin takana olevalle koiranohjaajalle.

On tärkeää, että koirilla on työrauha haistelutehtävissään ja siksi koirat ja näytteenantajat eivät näe, tai ole kosketuksissa toistensa kanssa.

Näytteenannon jälkeen, koulutettu koronakoira koulutuksensa mukaan merkkaa sen joko positiiviseksi tai negatiiviseksi. Jos näyte on positiivinen, ohjataan matkustaja lentokentällä toimivan terveydenhoitohenkilökunnan luokse, jotta hänestä voidaan ottaa varsinainen koronavirustesti ja häntä neuvotaan jatkotoimista.

Koirien herkkyys, sekä tarkkuus on tieteellisesti todistettu ja koirien antamat testitulokset voivat yltää luotettavampiin tuloksiin kuin laboratoriokokeet. Koirat ovat myös erittäin nopeita antamaan testitulokset. Tämä auttaa merkittävästi koronapandemian leviämisen hallinnassa.

 

Isossa-Britanniassa on tutkittu myös samaa aihetta, ja CNN:n  julkaiseman artikkelin mukaan, kyseessä olevia koiria koulutetaan haistamaan ilmaa ihmisten ympäriltä. Koiranohjaajat ovat myös ainoita henkilöitä, jotka saavat olla kosketuksista näiden hajukoirien kanssa. Näin suojellaan koiran terveyttä. Koronavirus voi tarttua koiriin, mutta ei ole todisteita siitä, että koronavirus voisi tarttua eläimestä ihmiseen. Hajukoirien terveys on kuitenkin kaikkien etu, ja siksi näistä supernuuhkijoista pidetään erittäin hyvää huolta.

Samassa artikkelissa CNN toteaa, että koulutettujen koirien mahdollinen tavoite olisi haistaa noin 250 henkilöä per tunti, mikä olisi erittäin positiivinen asia lentoliikenteelle.

Koronakoirien käyttö voisi ehkä jopa poistaa tarpeen kotikaranteenille matkustamisen jälkeen. Jos tulos on negatiivinen, voisi matkustaja palata heti normaaliin arkeen, ilman kahden viikon käytössä olevaa karanteeniaikaa.

Koronaviruskoirien käyttäminen tuskin jää vain lentokentän käyttöön. Uskon, että vanhainkodeissa, kouluissa, sairaaloissa tai esimerkiksi työpaikoilla voisi olla käyttöä koulutetuille nuuskijoille. Koirien käyttäminen myös vähentäisi tarvittavien näytteenottojen määrää, mikä alentaa kustannuksia ja uskon, että ihon pyyhkiminen annettavaa näytettä varten on paljon mieluisampi kuin varsinainen nenänkautta otettava testi.

Kirjoittaessani tätä artikkelia mietin, että miltäköhän koronavirus tuoksuu koirien nenään? Toivottavasti makkaralle.