Floridassa jaetaan kovaa vauhti koronarokotteita mikä tuo toivoa elämän normalisoitumisesta. Ulkosuomalaiselle normalisoituminen usein tarkoittaa lentomatkustamisen palautumista. Mutta miltä mahdollinen lentomatkustaminen tulee näyttämään tänä kesänä, lennettäessä Suomeen tai Suomesta Yhdysvaltoihin. Miten reissuun tulee varautua ja mitä kannattaa ottaa huomioon ennen lentokentälle suuntaamista?

Molemmilla mailla, sekä Suomella, että Yhdysvalloilla on omat säädöksensä Covid-19 virukseen liittyen, joten ennen matkan varaamista kannattaa erinäisiä asioita ottaa huomioon. Matkan varaamisen jälkeen kannattaa myös seurata miten nämä muutokset voivat muuttua molemmissa maissa koska tilanne kehittyy koko ajan. Artikkelin lopusta löytyy muutamia hyödyllisiä linkkejä mitkä kannattaa tallentaa tulevia matkasuunnitelmia tehdessä.

Koronatodistus tulossa Suomeen

Koronarokotetodistus saattaa olla käytössä Suomessa, sekä koko EU:n alueella mahdollisesti jo kesällä 2021 uutisoi Finavia lehdistötiedotteessaan. Suomi valmistelee koronapassin käyttöönottoa sosiaali- ja terveysministeriön kanssa ja sähköinen koronatodistus (Digital Green Certificate) on askel positiiviseen suuntaan lentoliikenteen normalisoitumisesta. Koko EU:n kattava koronatodistus vaatii tarkkaa lainsäädäntöä koska systeemin toimiminen mutkattomasti maiden välillä vaatii henkilökohtaisten terveystietojen siirtämistä maasta toiseen. Suomessa toiminnassa oleva Omakanta tietojärjestelmä valmistelee sähköistä rokotustodistusta ja tarkoituksena on, että Suomen järjestelmä on yhteensopiva kansainvälisen mallin kanssa.

Yhdysvalloissa on myös ollut puhetta rokotepassin kehittämisestä ja se jakaa mielipiteitä. Floridan kuvernööri Ron DeSantis ilmoitti olevansa rokotepassia vastaan, jos sen avulla estetään tai myönnetään pääsy esimerkiksi elokuvateattereihin, urheilutapahtumiin, elämyspuistoihin tai lentokoneisiin.

 ”It’s completely unacceptable for either the government or the private sector to impose upon you the requirement that you show proof of vaccine to just simply be able to participate in normal society,” Florida Gov. Ron DeSantis, press conference on 3-29-2021, source npr.org

Testitulokset ja rokotetodistukset

Jos olet saanut rokotteen, ota mukaan rokotetta koskevat tiedot matkustaessasi Suomeen. Ota tosi huomioon, että Suomi vaatii maksimissaan 72 tuntia vanhan negatiivisen COVID-19 testituloksen tai lääkärin kirjeen, että olet sairastanut koronaviruksen maahanpääsyn edellytyksenä, riippumatta siitä, oletko saanut rokotteen tai et.

Yhdysvallat vaatii negatiivisen koronatestituloksen myös (myös maksimissaan 3 -päivää vanha) tai todisteen että olet sairastanut COVID-19 viruksen ja olet saanut luvan lääkäriltäsi matkustaa. Tämä on maahan saapumisen edellytyksenä kaikille yli 2 -vuotiaille matkustajille, mukaan lukien myös kansalaiset sekä pysyvän oleskeluluvan haltijat. Huomio että dokumenttien tulee olla englanniksi.

Jos olet saanut rokotteen Suomessa, varmista että sinulla on kaikki rokotteeseen liittyvät dokumentit mukanasi palatessasi Yhdysvaltoihin ja varmista että ne ovat englanniksi. (Yhdysvallat eivät todennäköisesti tule hyväksymän suullista käännöstäsi lentokentällä.)

Yhdysvaltojen rajat ovat edelleen kiinni

Valkoisen Talon ja Presidentti Bidenin tammikuussa kirjoittaman tiedotteen mukaan, Suomi lukeutuu maihin, joista esimerkiksi turisti- ja lomamatkustaminen Yhdysvaltoihin on edelleen rajoitettu. Jos olet Yhdysvaltojen kansalainen, kaksoiskansalainen tai pysyvän oleskeluluvan haltija, on sinulla oikeus palata Yhdysvaltoihin ja jos et ole varma viisumistasi ja maahan pääsyn edellytyksistä tarkista lista Valkoisen Talon sivuilta.

Alla hyödyllisiä linkkejä lisätietojen löytämiseen ennen Suomen/Yhdysvaltojen lomamatkan varaamista:

Finavia, Traveling to Finland, FAQ

THL, Traveling during COVID-19 (Finland)

CDC, Travel during COVID-19 (USA)

White House, Presidential actions, Briefing room