Lounas Kerhotalolla 31.12.2020.

Varmasti kaikki huokaamme helpotuksesta että vuosi 2020 on jäänyt taakse. Mennyt kausi ei ollut sellainen mitä tavallisesti odotamme Floridassa. Ympäri maailmaa riehunut koronaviruspandemia joka alkoi leviämään laajasti myös Floridassa maaliskuussa 2020 aiheutti sen että lumilinnut jotka olivat aikoneet viettää Floridassa koko kevään joutuivat lentämään kotiin aikaisemmin.

Vuoden 2020 pari ensimmäistä kuukautta sujuivat kuitenkin Floridan suomalaisalueella vielä varsin hyvin sillä koronaviruksesta ei tiedetty vielä mitään. Tauno ja Ansa laulukomedia joka esitettiin molemmilla haaleilla Tammikuussa keräsi molemmat talot täyteen väkeä. Suomen sotaveteraaneja ja lottia ehdittiin myös juhlia Helmikuun 2. päivä. Helmikuussa molemmilla haaleilla oli jatkuvasti ohjelmaa mm. esitelmiä, elokuvia, juhlittiin syntymäpäiviä ym.

Viimeisimpiä kevään tapahtumia Etelä-Floridan suomalaisalueella oli Midnight Sun Festival helmikuun lopulla, jonka jälkeen kaikki toiminta haaleilla loppui ja ennen kuin tajusimmekaan olimme keskellä maailmanlaajuista koronaviruspandemiaa.

Yhdysvaltain rajat laitettiin kiinni 13.3.2020 ja ainoastaan Yhdysvaltain kansalaisilla ja pysyvän oleskeluluvan omaavilla oli oikeus saapua maahan. Tämän seurauksena myös  Finnair joutui perumaan kaikki suorat lennot Yhdysvaltoihin ja paljon suomalaisia jäi loukkuun maahan. Finnairin viimeinen suora lento Miamista Helsinkiin oli 27.3 ja turistit saatiin turvallisesti takaisin kotiin. Koronaviruspandemia aiheutti myös sen että molemmat suomalaiset kerhotalot Floridassa suljettiin ennen kauden päättymistä ja St.Andrew’s kirkon jumalanpalvelukset siirrettiin netissä pidettäviksi.

Suomalainen lepokoti Finnish-American Village suljettiin ulkopuolisilta jotta siellä asuvat vanhukset saataisiin suojeltua koronatartunnalta. Palm Beach Countyssa on suositeltu kasvosuojaa käytettäväksi kaikilla jo huhtikuusta 2020 alkaen ja sen käyttö tuli pakolliseksi kesäkuun 24 päivä ja on edelleen voimassa.

Keväällä Etelä- Floridassa suljettiin ravintoloita (useita lopullisesti), liikkeitä ja myös rannat. Ihmisiä kehoitettiin pysymään kotona ja poistumaan ainoastaan välttämättömille ostoksille. Lake Worth Beach oli kuin aavekaupunki. Vuoden 2020 huhtikuussa noin 60 prosenttia Floridan koronavirustapauksista todettiin Miami-Dade, Broward ja Palm Beach Countyssa.

 

Muutoksia Suomalaisten yhdistysten johtokunnissa

Suomalaisten yhdistysten johtokunnissa valittiin uusia johtokunnan jäseniä. Huhtikuun 9 päivä 2020 Finlandia Foundation National uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Anne-Mari Paster.

Suomalais-Amerikkalainen Kauppakamari Floridassa ilmoitti myös uuden puheenjohtajan valinnasta. Joel Toikkanen valittiin yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi. Hän oli aikaisemmin varapuheenjohtaja ja siirtyi aikaisemman puheenjohtajan Tapani Kaskealan paikalle.

Suomen Kunniakonsuli Peter Mäkilä Lake Worth Beachillä jäi eläkkeelle Allstate Vakuutusyhtiöstä ja sulki toimistonsa 31.5.2020. Hän jatkaa kuitenkin edelleen Kunniakonsulin tehtävissä ja hänen toimistonsa sijaitsee 521 Lake Avenue, suite 7 (toinen kerros) Lake Worth Beach, FL. Puh. 561-582-2335, cell 561-351-2180. E-Mail [email protected] Suomi Talon johto kävi onnittelemassa Peter Mäkilää hänen ratkaisustaan ja luovutti 77-sivuisen valokuvakirjan Suomi Talon ja suomalaisen yhteisön tapahtumista. Peter Mäkilä kertoi tänään että kannettava passilaite on tulossa Lake Worth Beachille helmi-maaliskuussa jos se vallitsevana olevan koronaviruspandemian vuoksi vain on mahdollista.

Midnight Sun Festival johtokunta myös uudistui kesän aikana sillä Tom Kuutti joka on toiminut MSF puheenjohtajana useita vuosia jäi pois puheenjohtajan tehtävistä ja uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Tiina Rogers. Tänä keväänä pidettäväksi suunniteltu Midnight Sun Festival 2021 on siirretty pidettäväksi vuonna 2022.

Koko kesä ja syksyn alku 2020 olivatkin sitten hiljaiseloa Floridassa. Suuria massakokoontumisia ei saanut pitää ja paikalliset suomalaiset harjoittivat itsekuria ja pysyivät kotonaan tai tapasivat vain omia perheenjäseniä tai muutamia ystäviä. Positiivisten koronatapausten määrä oli nousussa koko kesän ja syksyn Palm Beach Countyssa.

Paikalliset suomalaiset aloittavat yhteiset tilaisuudet

Syyskauden viralliset avajaiset pidettiin Suomi Talolla paikallisten suomalaisten kesken lokakuun 17 päivä varovaisesti paikallisten terveysviranomaisten turvamääräyksiä noudattaen. Floridassa suomalaisilta ei jäänyt myöskään Suomen Itsenäisyyspäivän tai Joulun vietto väliin vaan pienissä ryhmissä kokoonnuttiin sekä Kerhotalolla, Lepokodin pihalla ja Suomi Talolla Joulun ja Uuden Vuoden alla.

 

Uudenvuodenaaton lounas Kerhotalolla 31.12.2020
Anne Casagrande tarjoilee shampanjaa Kerhotalolla.
Jean Lindbladilla on tarjottimet valmiina.
Maistuva janssonin kiusaus jakelussa.

Yllä Uudenvuodenaaton vastaanottoa Suomi Talolla. Kuvat: Sirpa Aho

Uusi Vuosi on vaihtunut ja se ei tuonut uutta ilmettä vaan joudumme valitettavasti peittämään sen maskin alle. Koronavirus rokote on kuitenkin tullut ja paikalliset viranomaiset työskentelevät taukoamatta jotta saadaan nyt saatavilla olevat koronavirusrokotteet ihmisille että saisimme suojan tätä tappavaa virusta vastaan. Tällä hetkellä rokotuksen saavat ainoastaan pitkäaikaishoitolaitosten asukkaat ja henkilökunta, 65-vuotiaat ja sitä vanhemmat ja terveydenhoitohenkilöstö, jolla on suora potilaskontakti. Tavoite on että kaikki ihmiset jotka haluavat, saavat rokotteen vuoden 2021 kuluessa. 

Toivotaan että pian matkustusrajoitukset helpottuvat ja lumilinnut pääsevät taas tänne Floridan lämpöön, mutta siihen asti muistellaan niitä tapahtumia joissa saimme olla yhdessä ja yritetään pysyä terveinä ja pidetään kasvosuojaa ja riittävää etäisyyttä muihin.