Kalevala Kansalliseepos ja Musikaali

0
22

Kalevalan ensimmäinen runo

Mieleni minun tekevi,
aivoni ajattelevi,
lähteäni laulamahan,
saa´ani sanelemahan,
sukuvirttä suoltamahan,
lajivirttä laulamahan.
Sanat suussani sulavat,
puhe´et putoelevat,
kielelleni kerkiävät,
hampahilleni hajoovat.

Suora lainaus: Kalevala, Ensimmäinen Runo; Suomalaisen kirjallisuuden seura, Muistopainos 28.2.1935. (Minun kirjahyllystäni löytyvä 100 -vuotis juhlapainos Kalevalasta – kyllä, vuodelta 1935. Kiitos äiti!)

Kalevala on Suomalainen symboli ja koko kansan tuntema, onhan se meidän kansalliseepoksemme, mutta samalla se voi tuntua vieraalta. Elias Lönnrot (1802-1884) oli ammatiltaan lääkäri sekä kasvi- ja kielitieteilijä. Hän oli myös kirjailija, runonkerääjä, sekä toimittaja. Hän kiersi ympäri Suomea keräten kansanrunoja, jotka olivat usein lauletussa muodossa. Lönnrot kirjoitti kuulemansa ylös, muokkaili runoja, sommitteli niitä toisiinsa ja lisäili hieman omia lurituksiaan joukkoon myös. Ensimmäinen versio Kalevalasta julkaistiin vuonna 1835; Vanha Kalevala ja Lönnrot jatkoi työtään kansalliseepoksen parissa. Kalevala, nykyisin tunnettu teos julkaistiin vuonna 1849.

Kalevalasta on tehty monia versioita eri kielillä ja myös lapsille sovellettuja helppolukuisia versioita kuten Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala. Teos on toiminut monen taiteilijan inspiraation lähteenä, mukaan lukien kirjailija J.R.R Tolkien ja miksipä ei, sisältyyhän eepokseen paljon aina sammon takomisesta loitsujen luritukseen.

Kalevala alkaa maailman syntymisellä, kun Ilmatar, ilman impi laskeutuu mereen, jossa tuulen ja veden raskauttamana tekeytyy veden emoksi. Ilmatar on raskaana monta vuotta ja noustessaan vedestä sotka laittaa pesänsä hänen polvelleen. Sotka munii kuusi kulta- ja yhden rautamunan ja munien kuumetessa Ilmatar liikuttaa polveaan ja munat vierivät pesästä. Munat putoavat veteen, särkyvät palasiksi ja palaset muodostuvat maaksi, taivaaksi, auringoksi, kuuksi ja pilviksi. Veden emonen luo niemiä, lahtia rantoja, syviä ja mataloita paikkoja mereen ja vihdoinkin Väinämöinen päättää syntyä. Väinämöinen, Ilmattaren poika, tietäjä ja mahtimies, osasi jo syntyessään lukea loitsuja ja laulaa. Hän ajelehti kauan aalloilla, kunnes viimein pysähtyi maarannalle, nousi puuttomalle saarelle, ja asettui asumaan.

Kalevala the Musical

Kalevala musikaalin on kirjoittanut ja säveltänyt Johanna Telander ja New York pohjainen tuotanto on saanut inspiraationsa Kalevalan taianomaisesta tarinasta.

Telanderin Kalevala versio seuraa kahden lapsen seikkailuja mystisissä ja taianomaisissa Kalevalan metsissä. Lapset tapaavat seikkailuissaan monet tutut Kalevalan hahmot kuten Väinämöisen, Louhen, sekä Joukahaisen ja Ainon. Tarina kuvastaa uuden luomista sekä tuhoa, yhdistäen eri tunteita ja herättäen kysymyksiä muun muassa siitä mitä me olemme valmiita tekemään ja uhraamaan saadaksemme sen mitä haluamme. Kalevala the Musical on yhdistelmä eri musiikkilajeja kuten etheral poppia, vanhoja kansansävelmiä, jazzia sekä musiikkia ympäri maailmaa.

Teoksesta on tällä hetkellä tekeillä albumi ja Finlandia Foundation New York Chapter järjestää virtuaalisen varainkeruu tapahtuman, jonka tuotto menee teoksen loppuun saattamiseen. Albumia levytetään parhaillaan Los Angelesissa, New Yorkissa, Suomessa sekä Lontoossa ja sen suunniteltu julkaisupäivä on elokuussa 2021.

Ole osana Kalevalan tarinaa

Virtuaalinen Kalevala tapahtuma järjestetään keskiviikkona 23. kesäkuuta 2021 klo. 7pm – 8pm itärannikon aikaa ja liput ovat $25 kappale. Esityksen aikana katsojat:

  • Pääsevät kurkistamaan verhojen taakse miltä teoksen tuottaminen on näyttänyt tähän asti
  • Kuulevat esimakua albumista mini konsertin muodossa
  • Saavat mahdollisuuden kysyä mitä vain Johannalta kyselytunnin aikana

Mieleni minun tekevi,
aivoni ajattelevi
lähteäni laulamahan…”

Ole mukana Kalevalan tarinaa ja tue teoksen valmistumista ostamalla lippu tapahtumaan.