Yhdysvalloissa juhlitaan latinalaisamerikkalaisia; heidän kulttuuriaan, historiaan, ja vaikutusta Yhdysvaltojen kehittymiseen neljän viikon ajan (15.9-15.10).

Latinalaisamerikkalaisia on yhteensä noin 60 miljoonaa Pohjois-Amerikassa ja näin ollen he muodostavat suurimman vähemmistön koko maassa. He ovat vaikuttaneet Amerikan kehittymiseen paljon; tehden siitä vahvemman ja menestyvämmän maan. Latinalaisessa kulttuurissa on mukana vahvat arvot, kuten uskonto, perhekeskeisyys, sekä kotimaan tärkeys ja arvostus.

Tämän merkittävän latinalaisamerikkalaisen neljän viikon aikana, seuraavat maat juhlivat itsenäisyyspäiviään: Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Mexico, Chile, ja Belize. Ja jos COVID-19 pandemia ei jylläisi ympäri maailmaa, näkisimme paraateja, juhlia, ja sukukokouksia. Mutta vaikka emme voi fyysisesti välttämättä olla toistemme läsnä, ainakaan isoissa ryhmissä, se ei tarkoita, ettemmekö voisi juhlistaa tätä upeaa kuukautta eri tavoin.

Aviomieheni isoisä muutti Puerto Ricoon Espanjasta 1900 luvun alussa. Puolisoni on opettanut minulle paljon kulttuuristaan vuosien saatossa ja olen ylpeä siitä, että olemme löytäneet tasapainon erilaisten kulttuuriemme välillä vaikka tulemme todella erilaisista lähtökohdista; hän Puerto Ricosta; auringon paahtamalta ja rantojen ympäröimältä saarelta ja minä Suomesta, lumen ja revontulien maasta.

Olemme myös oppineet toistemme ruoanlaitosta paljon ja aviomieheni halusi jakaa yhden hänen lempi resepteistään teidän kaikkien iloksi. Tämä ruoka toimii hyvin lisukkeena ja siitä on muodostunut jo perinneruoka kiitospäiväillallisellamme. Voit tehdä tämän kokonaan kasvisversiona vaihtamalla kana- ja lihaliemikuution kasvisliemeen ja jättämällä pekonin ja kanan pois. Ja jos seuraat ohjetta loppuun saakka ja lisäät kanan riisin joukkoon, muodostaa tämä loistavan yhden pannun ruoan (one-pot-dish). Toki, jos kokkaus ei ole sinun juttusi mutta pidät latinalaisamerikkalaisesta ruoasta, voit aina tukea paikallisten ravintoloiden toimintaa. Floridan alueelta löytyy paljon todella hyviä puertoricolaisia, meksikolaisia ja kuubalaisia ravintoloita.

Enjoy – Buen Provecho – Hyvää ruokahalua!
Arroz con gandules y pollo - Rice with green peas – Ready to eat!
Arroz con gandules y pollo – Rice with green peas – Ready to eat!

Ruokaresepti löytyy täältä