Yhdysvalloissa ja varsinkin Floridassa on varauduttu kevätlomalaisiin (Spring Break) jo muutaman viikon ajan. Poliisit ovat varuillaan ja varotoimia on otettu käyttöön, ettei rikollisuus lisääntyisi entisestään. Koska Yhdysvaltojen kevätlomat on hajautettu useammalle viikolle porrastetusti, Floridan kevätlomakausi on venynyt myös. Ensimmäiset lomalaiset on nähty rannoilla jo helmikuun alusta ja monet uutiskanavat arvioivat lomamatkailun kestävän ainakin huhtikuun alkuun, ellei pidempään.

Moni kokee varmasti jo koronaväsymystä hyvin pitkään jatkuneen pandemian myötä ja kaipaa lomalle. Florida ei ole turhaan saanut nimeä Aurinkoinen osavaltio (the Sunny State) ja Floridassa monet liikkeet ja ravintolat ovat myös pysyneet auki. Florida on aina ollut suosittu kevätlomakohde, mutta tänä vuonna on odotettavissa vielä suurempia turistimääriä kuin aikaisemmin. Floridan poliisi on ilmoittanut, että lomakautena ei poliiseilla ole vapaapäiviä ja varotoimia lisätään entisestään.

Suomi seuraa varmasti aktiivisesti maailmanlaajuista koronatilannetta ja voi olla, että Floridan tapahtumat viimeisten viikkojen aikana on voineet vaikuttaa Suomen päätökseen taas tiukentaa rajoituksiaan.

On tiedettävää, että kevätlomakausi lisää turistimatkustamista Suomen Lappiin. Hiihtolomat ovat parhaillaan käynnissä ja pääsiäinen on myös ihan kohta. Tämä vuosi on ollut myös varsin hyvä luminen ja moni varmasti odottaa pääsevänsä hiihtämään ja laskettelemaan Lapin rinteisiin.

Suomen sulkutila tulee kestämään vähintään kolme viikkoa, alkaen 8. maaliskuuta

Maaliskuun 8. päivä (mikä on myös kansainvälinen naistenpäivä) on ensimmäinen päivä, jolloin uudet rajoitukset astuvat voimaan. Ravintolat, baarit, ja esimerkiksi yleiset saunat tullaan sulkemaan ja voit lukea koko listan Ylen sivuilta. https://yle.fi/uutiset/3-11809218  Moni ravintola on jo sulkenut ovensa ja yrityksiä kehotetaan toimimaan samoin jo ennen varsinaista sulkupäivää.

Ylen julkaiseman artikkelin mukaan Suomessa luvut ovat olleet nousussa ja ovat vastaavissa lukemissa viime vuoteen nähden. Uusi tartuntalaki meni läpi tällä viikolla ja sen myötä paikallisilla viranomaisilla on valtuuksia puuttua heikentyvään tautitilanteeseen. Kunnilla on ollut oikeus sulkea esimerkiksi kirjastot tai museot, mutta nyt heillä on valtuudet myös rajoittaa yksityisiä liiketiloja. Kolmen viikon sulkutila vaatii eduskunnan hyväksynnän ja Sanna Marinin mukaan lainsäädännöksen takia uudet rajoitukset saadaan hyväksyttyä vasta 8. päivään mennessä.

Jos sinulla on hiihtolomareissu suunnitteilla Lappiin, reissu voi olla hyvin erilainen kuin aikaisempina vuosina. Lapin rinteet ja ladut pysyvät auki, mutta ravintolat ja muut palvelut ruokakauppoja lukuunottamatta tulevat olemaan kiinni sulkutilan aikana. Ravintolat voivat tarjota noutoruokaa turisteille ja moni yrittäjä jo varmasti miettii miten muuttaa liiketoimintamalliansa sopeutuakseen uusiin muutoksiin Lapin vilkkaimpana lomakautena.

Suomi painottaa, että sulkutilan tavoitteena on saada tilanne kuriin ja välttää kokoontumisia missä virus pääsisi leviämään helpommin ja nopeammin. Lapissa onneksi riittää monta kilometriä rinteitä ja hiihtolatuja. Ja näissä talviurheilulajeissa on helpompi myös pitää välimatkaa toisiin turisteihin. Ja jos olet Suomen kansalainen, sinulla on aina oikeus matkustaa Suomeen.

Kolmen viikon sulkutila Suomessa ei myöskään tarkoita sitä, että ennen rajoitusten voimaanastumista pitää mennä nauttimaan ja huvittelemaan kuin viimeistä päivää. Tämä voi lisätä tartuntariskiä suuresti. Yritetään vielä hetki jaksaa kisa (vai pitäisikö sanoa pandemia) väsymyksestä huolimatta. Mukavaa hiihtolomaa kaikille, riippumatta vietätkö sen Lapin rinteissä, Floridan rannalla tai ihan vaan kotosalla.