Tamperelainen yritys, Deep Sensing Algorithms (DSA), on kehittänyt puhallustesterin jonka saadaan tieto koronavirustartunnasta minuuteissa. Näiden laitteiden valmistu alkaa Suomessa.

Tämä mittari on kehitetty niin, että se mittaa koronainfektion aiheuttamia yhdisteitä henkilön uloshengityksestä. Henkilö puhaltaa mittariin muutaman kerran ja laitteen nanosensorit analysoivat hengitysilman ominaisuuksia tunnistaen mahdollisen virustartunnan. Laite on yhteydessä älypuhelimen sovellukseen minkä kautta mittaustulokset siirtyvät pilvipalveluun. Mittaustuloksia verrataan koronapotilailta kerättyihin tuloksiin ja tulos virustartunnasta saadaan sekunneissa. ”Tulos perustuu siihen, että hengitysilman tietyt biomarkkerit ovat tyypillisiä koronaviruksen aiheuttamille muutoksille kehossa” kertoo Ylen julkaisema artikkeli.

Tämä koronatesteri on nopea testauksessa sekä tulosten antamisessa. Näyttöön ottamiseen menee vain noin 15 sekuntia, jonka jälkeen näytettä verrataan reaaliajassa koronapotilailta verrattuihin tuloksiin ja tulos saadaan muutamissa sekunneissa. DSA:n toimitusjohtaja Pekka Rissanen toteaa, että ihmisiä voidaan näin ollen testata kahden minuutin välein ja se on reaaliaikaista tutkimusta ja diagnoosia.

Laitteen kehittäminen alkoi viime vuonna ja sitä on testattu esimerkiksi laajoissa kenttäkokeissa Hollannissa. Testaamisella halutaan saada laitteesta mahdollisimman tarkka ja tulosten perusteella laitteelle voidaan myöntää tarvittavat luvat, jotta tuotanto ja myynti voi alkaa. Tämä on tavoitteena helmikuun aikana.

Puhallusteknologia tuntuu erittäin helpolta ja miellyttävältä testaustavalta, ainakin nenätopsiin verrattuna. Ja puhallustesteri tulee varmasti käyttöön esimerkiksi lentokentillä ja rajavalvonnassa varsinkin, kun lomamatkailun palautumista aletaan suunnittelemaan. Kumpikohan on nopeampi antamaan tuloksen, DSA:n puhallustesteri vai Helsinki-Vantaan Koronanuuskijat. Toivottavasti heille ei tule reviirikiistaa.