Helsinki Vantaan lentokenttä on ollut muutostöiden alla vuodesta 2014 kun kehityshanke laitettiin alulle. Ja vihdoinkin uudistettu terminaali 2 avautuu 1. joulukuuta 2021, aikataulussa sekä budjetissa. Lentokenttä on saanut todellisen kasvojenkohotuksen, mutta muutostyöt tulevat jatkumaan, koska lentokenttä on aina liikenteessä. Katso kuvat artikkelin lopussa miltä uusi lentokenttä näyttää

Mitä uudelta kentältä on odotettavissa
Terminaali 2 lähtö- sekä tuloaula ovat muuttuneet. Pysäköintitalo uudistettiin myös hankkeen aikana, sekä terminaalin liikennejärjestelyjä on parannettu myös. Terminaali 1 ei ole muuttunut ja palvelut T1:ssä pysyvät nykyisinä, toistaiseksi.

Finavian lehdistötiedotteessa, Ulla Lettijeff, Helsinki-Vantaan lentoasemanjohtaja kertoo, että terminaali 2 laajennustyöt helpottavat matkustamista. Uudet liikennejärjestelyt lentokentän ulkopuolella mahdollistavat matkustajien jättämisen pääovien eteen omalla autolla tai taksilla. Pysäköintitalo, linja-autopysäkki sekä taksit ovat lyhyen kävelymatkan päässä ja kaikkialle pääsee sisäkautta. Myös pyöräilijät otettiin muutostöissä huomioon ja kulkuvälineiden parkkitilaan lisättiin pyöräparkki.

Saapuvien matkustajien noutaminen on helpottunut, kun auton voi jättää näppärästi ihan T2 edessä sijaitsevaan pikaparkkiin. Matkustajat saapuvat uuteen keskitettyyn tuloaulaan missä noutaja voi heitä odottaa.

Tuloaulassa toimii tutut R-kioski ja Alepa, ympäri vuorokauden.
Uusina tulokkaina nähdään:

  • Subway
  • Runway Bar
  • Excess Baggage sekä
  • Forex

Näiden lisäksi Burger King, Helsinki Market sekä Moomin Shop tullaan näkemään nyt myös tuloaulassa.

Mitä vielä odotettavissa

  • Lähtöselvitystä vielä parannetaan ja 2022 kesään mennessä uusi moderni turvatarkastus systeemi otetaan käyttöön.
  • 2023 vuonna lentoasemalle avataan uusi matkatavaranluovutushalli. Siihen saakka matkatavarat noudetaan tuttuun tapaan tuloauloista 2A ja 2B.
  • Kevään 2022 aikana terminaalin palveluntarjonta lisääntyy entisestään, kun ravintolamaailma sekä Plaza Premium Lounge avataan.

Muutostyöt jatkuvat ja kaiken ennakoidaan olevan valmista vuoteen 2023 mennessä. Helsinki Vantaan Lentokentän kupeessa tullaan myös näkemään Suomen suurin hotelli, minkä rakennustyöt ovat parhaillaan meneillään.

Terminaali 2 avautuminen on iso askel oikeaan suuntaan. Uusittu ilme on tuonut lentokentälle jo monia palkintoja, eikä suotta. Lentokenttä on erittäin moderni ja se kuvastaa suomalaista suunnittelua ja arkkitehtuuria.

Helsinki Vantaan Terminaali 2 uudistettu ilme

Hki Vantaa T2 tuloaula
Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2. Saapuvia matkustajia tervehtii luontoaiheinen kiviasetelma Luoto. Asetelma tuo kotimaista luontoa ja saaristohenkeä keskelle vilkasta terminaalia.
Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2.
Terminaalilaajennuksen suunnitteluratkaisuissa korostuvat suomalaisuus ja asiat, joista matkustaja tunnistaa saapuneensa juuri Suomeen. Sen lisäksi, että suomalaiselle rakentamiselle tärkeä puu näkyy terminaalin katossa, on luonto haluttu tuoda tilaan myös suuren Luoto-nimisen dioraaman muodossa.
Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2.
Suomeen saapuva matkustaja kohtaa tullin läpi kuljettuaan siirtolohkareista, kanervikosta ja puista koostuvan viheraiheen. Tuloaulan katossa on Luodon kohdalla vinoneliön muotoinen aukko ja sen yläpuolisen lähtöaulan katossa samalla kohtaa suuri kattoikkuna. Tämän ratkaisun ansiosta kasvillisuus saa luonnonvaloa, saapuvat matkustajat näkevät lähtöaulan puualakaton ja palan taivasta, ja lähtevät matkustajat näkevät dioraaman puiden latvat.
Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2.
Suunnittelutyössä on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen ja sujuvuuteen.
Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2.
Finavian investointi Helsinki-Vantaan lentoasemalla alkoi vuonna 2014, ja se saadaan päätökseen vuonna 2023. Terminaali 2:n laajennusosan on suunnitellut ALA Arkkitehtitoimisto.
Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2.
ALA Arkkitehtitoimiston suunnittelema puinen lippa ja Raision puuseppien tekemä. Alakaton materiaalina on suomalainen kuusi. Katto rakentuu kaareviin muotoihin leikatuista puulevyistä.
Helsinki-Vantaan lentoaseman P1/P2-pysäköintihalli.
Finavia avaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle uuden pysäköintihallin 1. joulukuuta samalla, kun terminaali 2:n upea uusi pääsisäänkäynti, tuloaula ja multimodaali matkakeskus avataan.
Helsinki-Vantaan lentoaseman P1/P2-pysäköintihalli.
Uudessa hallissa on entistäkin sujuvampi suunnistaa. Kerrokset on värikoodattu ja niiden opasteissa seikkailevat Pohjolan metsäneläimet, mikä helpottaa muistamista.
Helsinki-Vantaan lentoaseman P1/P2-pysäköintihalli.
Helsinki-Vantaan lentoasemalla 1. joulukuuta avautuvassa pysäköintihallissa on matkustajille 1800 uutta autopaikkaa kahdella alueella: P1 Premium ja P2.
Helsinki-Vantaan lentoaseman P1/P2-pysäköintihalli.
P1 Premiumissa ja P2:ssa sähköautot latautuvat sähköllä, jota saadaan uuden pysäköintitalon kylkeen asennetuista liki 700 aurinkopaneelista. P1 Premium-alueen ensimmäinen kerros lämmitetään terminaali 2:n uudisosasta talteen otettavalla lämmöllä.

Kuvalähde: Finavian materiaalipankki