Finnair kertoo uusimmassa 06.10.2020 päivätyssä uutisviestissään kärsivänsä edelleen Covid-19 pandemiasta, mutta aikoo lisätä kohteita ensi kesästä alkaen.

Vähentyneen kysynnän vuoksi Finnair on joutunut vähentämään talvikauden lentokohteita, mutta aikoo lisätä lentovuoroja kevään 2121 aikana.

Yleiset maarajoitukset vaikuttavat yleisesti myös Finnairin lentoihin. Finnair lentää 25. lokakuuta 2020 – 31. maaliskuuta 2021 välisenä aikana 45 kotimaan ja Euroopan lentoja alennetuilla viikkotiheyksillä melkein kaikilla reiteillä.

Yhdysvaltoihin Finnairin matkustajalennot ovat olleet keskeytyksessä maaliskuusta lähtien.

Finnairin kaukolennot keskittyvät Tokioon, Souliin, Hong Kongiin, Shanghaihin, Nanjingiin ja Bangkokiin, jotka ovat myös tärkeitä rahtikohteita. Bangkokin reitillä Finnair lentää matkustajia vain BKK-HEL-osuudella. Finnair jatkaa myös vain rahtilentoja Singaporeen ja New Yorkiin.

Finnairin kaupallinen johtaja Ole Orvér kertoo Finnairin ylläpitävän edelleen kriittisiä lentoyhteyksiä Euroopan ja Aasian välillä. 

”Pandemiatilanne ja siihen liittyvät matkarajoitukset vaikuttavat edelleen voimakkaasti lentomatkustuksen kysyntään, joten kaikkia toukokuussa suunnittelemiamme lentoja ei ole mahdollista toteuttaa tänä talvena,” Finnairin johtaja Ole Orvér kertoo uutiskirjeessä.

Marraskuusta 2020 maaliskuuhun 2021 Finnairin on tarkoitus lentää noin 75 lentoa päivässä, ja se jatkaa liikenneohjelmansa tarkistamista arvioidun kysynnän perusteella, koska muuttuvat matkarajoitukset vaikuttavat edelleen lentomatkustuksen kysyntään. Vuonna 2019 Finnair lensi noin 350 lentoa päivässä ja sillä oli yli 100 kohdetta Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Matkarajoitusten aiheuttaman jatkuvan epävarmuuden vuoksi Finnair tarjoaa joustavia matkapäivämuutoksia kaikille lennoille, jotka on varattu 1. huhtikuuta 2020 – 31. maaliskuuta 2021 väliselle ajalle. Lentoyhtiö ottaa suoraan yhteyttä niihin Finnairin asiakkaisiin joiden lento on peruutettu ja tarjoaa vaihtoehtoisen lennon mahdollisuuksien mukaan. Asiakkaat voivat myös valita lipun täyden hyvityksen, jos uusi tarjottu lento ei ole sopiva.

Finnair aikoo avata uuden Busan-reittinsä Etelä-Koreaan kesäkaudella 2021. Finnair aikoo myös aloittaa liikenteen Tokion Hanedan lentokentälle kesän aikana. Lennot San Franciscoon Yhdysvalloissa, Xi’aniin ja Beijing Daxingiin Kiinassa ja Sapporoon Japanissa pysyvät kuitenkin keskeytettyinä.

Finnair aloitti syyskuun lopulla yhteistyön suomalaisen yksityisen terveyspalveluyrityksen Terveystalon kanssa tarjotakseen asiakkailleen helpon ja nopean pääsyn koronavirustestaukseen ennen matkaa. 

Jotkut maat vaativat negatiivisen koronavirustestituloksen ja todistuksen maahan saapuvilta matkustajilta. Finnairin ja Terveystalon välinen kumppanuus varmistaa, että asiakkaille toimitetaan kohdemaan vaatima testitodistus kätevästi ja oikea-aikaisesti. Lisäksi Finnairin asiakkailla on pääsy testauspalveluihin alennettuun hintaan ja mahdollisuus ostaa Finnair Plus -pisteillä.Testi ja tulokset ajoitetaan tavalla, joka täyttää määränpäävaatimukset. Asiakkailla on pääsy nopeaan testauspalveluun, ja tulosten odotusaika on minimoitu. Pääkaupunkiseudulla tulos on valmis 24 tunnissa testauksesta ja muualla Suomessa keskimäärin 36 tunnissa. Asiakkaat saavat testin tuloksen tekstiviestillä, ja sertifikaatti toimitetaan sähköisesti tai kirjallisena.

Finnair ilmoitti elokuussa aloittavansa yhteistyöneuvottelut suunnitelmastaan vähentää jopa 1 000 työpaikkaa, tehdä muita rakenteellisia muutoksia ja toteuttaa ylimääräisiä lomautuksia koronaviruspandemian vaikutusten vuoksi. Yhteistyöneuvottelut koskevat noin 2800 Finnairin Suomessa työskentelevää työntekijää, ja vastaavia prosesseja käydään Finnairin ulkomaisissa yksiköissä. Finnair työllistää yhteensä noin 6700 työntekijää, joista 6 200 työskentelee Suomessa. Lähes kaikki Finnairin työntekijät Suomessa on lomautettu osaksi keväästä ja kesästä. Suunniteltujen henkilöstövähennysten lisäksi Finnair jatkaa tilapäisiä lomautuksia käytännössä koko henkilöstöönsä Suomessa. Väliaikaiset lomautukset voivat olla joko määräaikaisia tai toistaiseksi.

IATA (International Travel Document News) websivulta löytyvät tiedot eri maista ja niiden rajoituksista sekä tarvittavista asiakirjoista maahan saavuttaessa Covid-19 pandemian aikana. Sieltä löytyy mm. uusin tieto millä viisumeilla Yhdysvaltoihin on mahdollisuus saapua, Green Cardin omaavien ja Yhdysvaltain kansalaisten lisäksi. Kannattaa tutustua!