Finnair ilmoitti aloittavansa suorat lennot Tukholmasta (Arlanda) Miamiin Lokakuun 23. päivä. Lentoja lennetään aluksi kaksi kertaa viikossa keskiviikkoisin ja lauantaisin. Viikkovuorojen määrä kasvaa neljään 29.11. alkaen, jolloin Finnair lentää Miamiin myös maanantaisin ja perjantaisin 22.4.2022 saakka.

Tukholmasta lennettävillä lennoilla on Finnairin lentäjät, ja matkustamopalvelun tuottaa Finnairin kumppani Airpro Suomessa. Airprolla on kokemusta matkustamopalvelun tarjoamisesta muille lentoyhtiöille, ja toimintamallia tukeva työehtosopimus Ammattiliitto Pro:n kanssa. Airpro on ennestään Finnairin maapalveluiden tuottaja Suomessa.

Finnairin alkuperäinen tavoite oli lentää lennot omalla matkustamopalveluhenkilöstöllään. Finnairin matkustamohenkilöstön työehtosopimus ei kuitenkaan sellaisenaan tue lentojen operoimista muualta kuin Helsingistä käsin, joten Finnair esitti lentojen toteuttamiseen mallia, joka olisi edellyttänyt määräaikaista joustamista työehtosopimuksen lepoaikojen järjestämistä ja siirtolentoja koskevista kohdista. Lentäjien kanssa vastaavista joustoista sovittiin kesäkuussa, mutta AKT hylkäsi matkustamohenkilöstöä koskeneen ehdotuksen sopia määräaikaista joustoista paikallisesti, vaikka joustoesitystä puolsivat niin ammattiosaston toimikunta kuin AKT:n matkustamohenkilöstöjaosto.

”Nämä lennot luovat kokonaisuudessaan noin 270 suomalaista työpaikkaa, joista 100 on Finnairissa. Tuemme myös sitä, jos meiltä lomautettuna olevaa matkustamopalveluhenkilöstöä haluaa hakeutua määräajaksi Airpron palvelukseen näille lennoille, ja palata sen jälkeen olemassa olevaan työsuhteeseensa Finnairiin”, sanoo Finnairin operatiivinen johtaja Jaakko Schildt.

”Airpro on jo vuosien ajan työllistänyt suomalaista matkustamohenkilökuntaa kotimaasta ja ulkomailta operoitaville lennoille kansainvälisten lentoyhtiöiden tarpeisiin. Olemme iloisia voidessamme nyt olla mukana tukemassa Finnairia, kun se hakee lisää liiketoimintaa lentoliikenteen haastavassa tilanteessa, ja samalla luomme yhdessä työtä suomalaisille”, sanoo Airpron kaupallinen johtaja Mikko Turpeinen.

Finnairin suorat lennot voit varata täältä.