Faktoja, joita suomalaiset eivät ehkä tiedä Amerikan-suomalaisista

0
1331

Amerikan-suomalaiset ovat pieni osa amerikkalaista väestöä, ja silti he ovat tehneet suuren vaikutuksen amerikkalaiseen kulttuuriin. Faktoja suomalaisista yhdysvalloissa, joita suomalaiset eivät luultavasti tiedä.

Suomalaiset saapuivat Yhdysvaltoihin vuonna 1638 osana ruotsalaista siirtokuntaa

Uusi Ruotsi perustettiin pitkin Delaware-joen rantaa Mid-Atlantic valtioiden Delaware, New Jersey, ja Pennsylvania. Siirtomaa oli suomalaisten ja muiden pohjoismaisten maahanmuuttajien kunnes Hollanti otti siirtomaan 1655. Swedish South Companyperustettiin vuonna 1626, jonka tehtävänä oli luoda siirtokuntia Floridan ja Newfoundlandin välillä kaupan käyntiä varten, erityisesti Delaware-joen varrella. John Morton, joka allekirjoitti itsenäisyys julistuksen, oli uuden Ruotsin siirtolais jälkeläinen. Hänen isoisänsä Martti Marttinen, tai ruotsalaistyyliin Martin Martinsen syntyi Rautalammella, Suomessa ja saapui Pennsylvaniaan laivalla Kotkasta 1650-luvulla.

Uuden Ruotsin Suomalaiset auttoivat popularisoimaan Hirsimajan

Schorn Hirsi mökki, John Morton isoisän rakentama

Hirsi mökki on yksi tunnetuimmista pioneeri hengen ikonista, ja kaikki on suomalaisten ansiota. Historioitsijat uskovat, että ensimmäiset Hirsi mökit jotka rakennettiin Pohjois-Amerikassa olivat Ruotsin siirtomaassa Nya Sverige (New Sweden) on Delaware-joen ja Brandywine River laaksoissa. Monet sen siirtolaiset olivat itse asiassaForest Finns, koska Suomi oli tuolloin osa Ruotsia. 

Vuonna 1860-luvulta aina vuoteen 1930, suomalaiset asettuivat Amerikan Keskilänteen

Yllä olevassa kuvassa Minnesotalainen perhe poseeraa Hirsimökin edessä , 1890. Minnesotaan, Wisconsiniin ja Michiganiin tuli valtava määrä suomalaisia maahanmuuttajia, jota kutsuttiin ”Valtavaksi muutto liikkeeksi”, se oli suurin muutto aalto suomalaisia maahanmuuttajia Amerikan historiassa. Keski lännen kukoistava kaivos teollisuus, sadon epäonnistumisia Suomessa, ja venäläisten asettuminen Suomeen, olivat kaikki yhteisiä tekijöitä maahanmuuton takana.

Tänäpäivänäkin useimmat suomensukuiset

amerikkalaiset asuvat Keskilännessä

Suomalainen pelastusarmeija New Yorkin Brooklynin Finntownissa. Lokakuu 1942. Monet niin sanotut ”Finntowns” löytyivät paikoista, kuten Brooklyn, New York, jossa 20 000 suomalaista asui ja työskenteli.

Stanton Township, Michigan jossa asuu eniten Amerikan-Suomalaisia

Johtavat teknologia yritykset ovat löytäneet tämän alueen hyvänä paikkana harjoittaa liike toimintaa, ja on hienoa että on olemassa kulttuuri, joka on tuttu ja vieraanvarainen.  Suomalaiset esi-isät, jotka muuttivat sinne vuosikymmeniä sitten, toivat mukanaan ylpeyden perinnön, kulttuurin ja sisu- päättäväisyyden Michiganin Upper Peninsulaan. Monilla suomalais-amerikkalaisilla jälkeläisillä tällä alueella on nykyäänkin juuria Suomeen.

Hancock, Michigan, noin 40 prosenttia väestöstä kertoo olevansa Suomalaista syntyperää viimeisimmän liittovaltion väestölaskennassa, ja suomen kieltä puhutaan edelleen hiukan. Michiganin osavaltiossa on korkein osuus ja määrä suomalais-amerikkalaisia Yhdysvalloissa, ja useimmat asuvat Upper Peninsulassa.

2009 US väestölaskennassa oli 695 296 Amerikan-Suomalaista tai 0,23% Yhdysvaltain väestöstä, 18,990 Suomalaista asuu Floridassa

Luettelossa on yllättävän monta tunnistettavaa nimeä.  Arkkitehti ja tuote suunnittelija Eero Saarinen muutti Yhdysvaltoihin 1923, kun hän oli kolmentoista vuotias ja kasvoi Michiganissa. TWA Flight Center, nykyään hotelli  New Yorkin John F. Kennedy International Airportilla. Vuonna 1962 avatun terminaalin on suunnitellut Eero Saarinen.

Sekä sauna että sisu-konsepti ovat suosittuja suomalais-amerikkalaisten keskuudessa.

Luonnollisesti tietyt Suomen kulttuurin osat on siirtyneet sukupolvelta toiselle. Sauna ja sisu eivät ole vain selviytyneet, vaan menestyneet. Vaikka useimmat Amerikan-Suomalaiset eivät puhu suomea enää Keskilännellä, muutamat sanat ovat kuitenkin käytössä.

Siellä on jopa Finlandia-yliopisto

Suomalaisten maahanmuuttajien vuonna 1896 perustama yliopisto luotiin keinona auttaa säilyttämään suomalainen kulttuuri Yhdysvalloissa – mitä se vielä nykyäänkin tekee.

American-Suomalaiset keksivät Pyhän Urhon päivän

Vuonna 1950, St. Urho’s Day (16 maaliskuuta) luotiin ironinen vastine St. Patrick’s Day. Legendan mukaan kuvitteellinen St. Urho (jonka nimeen vaikutti Suomen presidentti Urho Kekkonen) ajoi heinäsirkkoja pois ennen aikaan Suomessa säästäen rypäleiden viljelyä. Urhon Päivää vietetään monissa suomalais-amerikkalaisissa yhteisöissä, ja jopa patsaita on rakennettu muistoksi rohkeasta St. Urhosta.

FLORIDAN SUOMALAINEN YHTEISÖ

Etelä-Floridan alueella Lake Worth, Lantana ja niiden ympärillä olevissa kaupungeissa on maailman toiseksi suurin ulkomailla oleva suomalainen yhteisö. Vuonna 2000, 25 700 henkilöä, jotka olivat Suomalaista syntyperää asuivat Etelä-Floridassa.

Lisäksi täällä on noin 5 000 talviasukasta tai ”snowbirds” Suomesta, Kanadasta ja muualla Yhdysvalloissa. Suomen kieli on neljänneksi eniten puhuttu vähemmistökieli Lake Worth-Lantana alueella Espanjan, Kreoli ja Venäjän jälkeen.

Artikkeli julkaistu aikaisemmin 3/2019

Lähde: Wikipedia