Floridassa on rokottanut jo miljoonia ihmisiä koronavirusta vastaan ja rajoituksia laskettiin jälleen mahdollistaen, että kaikki yli 18 -vuotiaat aikuiset ja yli 16 vuotiaat nuoret vanhempien luvalla voivat saada nyt rokotuksen Floridan osavaltiossa. Rokotettujen määrän noustessa, miltä elämä näyttää rokotuksen jälkeen.

COVID-19 rokote ehkäisee ja suojaa ihmisiä sairastumiselta ja tämänhetkisen datan perusteella, rokotuksen saaneet henkilöt voivat palautua joihinkin normaaleihin päivätoimiin, mitkä keskeytyivät pandemian takia.

Yhdysvalloissa suositellaan noudattamaan CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) laatimia ohjeita täysin rokotetuille henkilöille. Täysin rokotetuilla henkilöillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka ovat saaneet molemmat rokoteannokset Pfizeria tai Modernaa, tai he ovat saaneet yhden annoksen Johnson & Johnsonin Janssen rokotetta. Täysi rokotesuoja on saavutettu noin kaksi viikkoa Janssenin yhden rokotteen ja Pfizerin ja Modernan toisen rokoteannoksen saamisen jälkeen.

Rokotteiden antama rokotesuoja:

 • Pfizer: 95%
 • Moderna: 94%
 • Janssen: 66%

(Source: Stat News, CDC data)

Vaikka koronarokote antaa henkilölle jo hyvän suojan koronavirusta vastaan, tulee täysin rokotettujen henkilöiden silti noudattaa seuraavia ohjeita:

 1. Käytä maskia
 2. Pysy 2 metrin etäisyydellä muista
 3. Vältä suuria ihmisjoukkoja

Nämä suositukset pysyvät voimassa niin kauan, kunnes rokotteiden antamasta suojasta on enemmän tietoa ja dataa.

CDC listaa myös asioita mitä täysin rokotetut henkilöt voivat alkaa tehdä.

Ihmisten tapaaminen:

 • Voit kerääntyä sisätiloissa muiden täysin rokotettujen henkilöiden kanssa ilman maskia
 • Voit tavata sisätiloissa oman taloutesi ulkopuolisia henkilöitä, joita ei ole vielä rokotettu, jos he ovat samaa taloutta. Tähän poikkeuksena, jos ulkopuolisessa taloudessa on henkilöitä, jotka kuuluvat COVID-19 riskiryhmään, ei tapaamista sisätiloissa suositella.

Matkustaminen:

 • Matkustaessasi Yhdysvaltojen sisällä, sinun ei tarvitse käydä korona testissä ennen tai jälkeen matkasi, eikä sinun tarvitse olla omaehtoisessa karanteenissa matkasi jälkeen
 • Matkustaessasi Yhdysvaltojen ulkopuolelle, huomio seuraavat asiat:
  • Sinun ei tarvitse käydä koronatestissä ennen matkasi alkua, paitsi jos kohdemaa vaatii negatiivisen testituloksen maahanpääsyn edellytyksenä (Suomi vaatii)
  • Sinulla tulee olla edelleen negatiivinen koronatestitulos mukanasi saapuessasi takaisin Yhdysvaltoihin
  • Suositeltavaa on, että käyt 3-5 päivän kuluttua Yhdysvaltoihin saapumisen jälkeen koronatestissä
  • Saavuttuasi takaisin Yhdysvaltoihin sinun ei tarvitse olla omaehtoisessa karanteenissa.

Koronatestaus ja karanteenisuositukset rokotetuille henkilöille:

 • Jos olet ollut koronapositiivisen henkilön läheisyydessä, sinun ei tarvitse käydä testissä, jos sinulla ei ole oireita. Sinun ei myöskään tarvitse olla omaehtoisessa karanteenissa kohtaamisen jälkeen.
  • Tosin, jos asut useamman ihmisen kanssa, esimerkiksi kommuunissa, ja olet covid-19 positiivisen henkilön läheisyydessä, tulee sinun pysyä erillään muista kahden viikon ajan ja käydä koronatestissä vaikkei sinulla olisi oireita.

Vaikka rajoituksen löysentyvät rokotteen saamisen jälkeen, tulee ihmisten silti olla vielä varovaisia, käyttää maskia, sekä pitää etäisyyttä. CDC:n suosituksen koskevat myös tilanteita, jossa ihmisiä kokoontuu useampi julkisissa tiloissa, tai jos kokoontuminen tapahtuu henkilöiden kanssa, jotka ovat useammasta eri taloudesta eikä heitä ole rokotettu. Vältä myös tapaamasta henkilöitä, jotka ovat suuressa riskiryhmässä.

Lentäessäsi, sinun tulee edelleen käyttää maskia, vaikka olisit saanut rokotteen. Yhdysvallat edelleen vaativat negatiivisen testituloksen saapuessasi maahan, vaikka olisit saanut rokotteen. Ja tämänhetkisten suositusten mukaan tulee matkustajan käydä koronatestissä muutama päivä reissun jälkeen. Palatessasi työpaikalle, tulee sinun noudattaa työpaikan asettamia rajoituksia.

Tällä hetkellä vielä kerätään tietoa rokotteiden tehokkuudesta ja kuinka hyvin ne toimivat eri mutaatioita vastaan. Tutkimustyötä tehdään myös kovasti, jotta ymmärretään paremmin, miten rokote auttaa viruksen leviämisen estämisessä.

Jatketaan siis edelleen suositusten noudattamista, pidetään maskia, etäisyyksiä, pestään käsiä ja vältetään suuria ihmisjoukkoja ja toivottavasti kohta koko Korona on unohdettu.

Hyviä linkkejä lukea aiheesta lisää ja muista tarkistaa tämänhetkinen tieto CDC:n sivuilta, varsinkin jos olet suunnittelemassa ulkomaan matkaa.

CDC, Guide for Fully Vaccinated

CDC Test requirements

CDC & International travel

CDC Recommendations by destination

Federal register, Covid testing and documentation