Suomi tiukentaa matkustamisrajoituksia – Uudet rajoitukset astuvat voimaan maanantaina 24. elokuuta 2020

Matkustusta ja sen rajoittamista on arvioitu aktiivisesti Suomessa koronatilanteen edetessä. Matkustamista eri maiden välillä on rajoitettu, kun se on ollut välttämätöntä tartuntatilanteen aiheuttaman vakavan uhan myötä. Tartunnat ovat kääntyneet kasvuun edellisen arvioinnin jälkeen ja sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja seuraavien maiden välillä: Islanti, Kreikka, Malta, Saksa, Norja ja Tanska. Ulkorajaliikenteen rajoitukset palautetaan Islannista, Kyprokselta ja San Marinosta Suomeen saapuvalle liikenteelle. Hallituksen linjauksen myötä (18.8.2020), uudet rajoitukset astuvat voimaan maanantaina 24. elokuuta, 2020 ja tilannetta arvioidaan uudestaan noin kahden viikon välein.

Suomen hallitus suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Suomeen tai Suomesta. Suomen kansalaisella on peruslain mukaan kuitenkin aina oikeus palata kotimaahansa ja jokaisella on myös oikeus poistua maasta. Suomen kansalaisen perheenjäsenet ovat myös oikeutettuja saapumaan Suomeen, riippumatta heidän kansalaisuudestaan. Jos olet suunnittelemassa matkustamista Suomeen, on hyvä tarkistaa aina viimeisimmät uutiset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sekä ulkoministeriön sivuilta.

Huolehdi myös siitä, että sinulla on mukanasi kaikki maahan saapumiseen tarvittavat dokumentit. Voit tulostaa ohesta Suomen Suurlähetystön laatiman asiakirjan mikä voi auttaa sinua lähtöselvityksessä Yhdysvalloissa. Tämä dokumentti ei ole pakollinen asiakirja, eikä Suomen rajaviranomaiset vaadi sitä Suomen kansalaisilta, mutta se voi auttaa sinua todentamaan oikeutesi matkustaa Suomeen. Lentoyhtiön sivuilta on hyvä tarkistaa vaadittavat dokumentit jo ennen lentomatkan varaamista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan (thl.fi), sairastuminen COVID-19 yleensä tapahtuu noin neljästä kuuden päivän sisällä altistumisesta ja viimeistään 14 päivän kuluessa. Tämän hetkisen tilanteen mukaan, jos saavut Suomeen maasta, joka ei ole hyväksyttyjen maiden listalla (kuten Yhdysvallat), 14 päivän omaehtoinen karanteeni on suositus. Suomi ei vaadi negatiivista koronavirustulosta maahan saapuvilta matkustajilta. Helsinki-Vantaan lentokentällä toimii Terveysinfopiste mikä vastaa terveyteen liittyvissä kysymyksissä sekä antaa neuvoa saapuville matkustajille. Jos maahan saapuvalla matkustajalla on koronavirusoireita, ohjataan hänet Covid-19 testiin. Testauksia Helsinki-Vantaan lentokentällä ei suoriteta maasta poistuville matkustajille.

Kasvomaskien käyttöä on lisätty Suomessa ja uuden suosituksen myötä, maskia tulee käyttää lentokentällä, lennon aikana ja kun siirryt omaehtoiseen karanteeniin. Tarkista myös lentoyhtiön suositukset ja maakohtaiset rajoitukset, jos esimerkiksi vaihdat lentoa, sillä maskisuosituksen voivat vaihdella maakohtaisesti sekä lentoyhtiöstä riippuen.

Omaehtoisen karanteenin aikana suositellaan välttämään liikkumista kodin ulkopuolella mukaan lukien meneminen työpaikalle, harrastustoimintoihin osallistuminen tai esimerkiksi kokoontuminen ystävien kanssa. Lähikontaktia muiden ihmisten kanssa suositellaan välttämään, mutta jos liikkuminen on välttämätöntä (esimerkiksi lääkärissäkäynti), kasvomaskin käyttö on suositeltua sekä pitämään riittävä turvaväli muihin ihmisiin. Suomi suosittelee käyttämään maskia yleisissä tiloissa sekä kulkuneuvoissa. Muista myös hyvä käsihygienia, aivastaminen ja yskiminen joko paperinenäliinaan tai kyynärvarteen.

Hyödyllisiä linkkejä:

Mitä odottaa lentokentällä Suomessa: https://www.finavia.fi/fi/uutishuone/2020/matkustajan-muistilista-tarkista-nama-ennen-lentoasemalle-saapumista

Auta Ulkoministeriötä ottamaan yhteyttä Suomen kansalaisiin ympäri maailmaa hätätapauksissa sekä kriisitilanteissa. Tee matkustusilmoitus täällä.

Jos epäilet koronavirustartuntaa ollessasi Suomessa: https://www.omaolo.fi

Artikkelin tiedot ajankohtaisia kirjoitettaessa 19.8.2020.