Suomessa kehitteillä oleva nenärokote on saanut lupaavia tuloksia ja se on vihdoinkin valmis ihmiskokeisiin.

Kehitteillä oleva rokote poikkeaa normaalista, piikitettävästä rokotteesta sen antamistavan myötä. Suomalaisprofessorin kehittämä rokote annetaan nenän kautta ja nyt on haussa ihmisiä testauksen seuraavaan vaiheeseen; ihmiskokeisiin.

Kalle Saksela on Helsingin Yliopiston virologian professori ja Helsingin Sanomien artikkelin mukaan, huhtikuun aikana rokotteen testaaminen siirtyy seuraavaan vaiheeseen. Saksela, Seppo Ylä-Herttuala ja Kari Alitalo ovat rokotehankkeen takana ja eläinkokeista saadut tulokset ovat olleet lupaavia. Seuraava askel rokotehankkeen eteenpäin viemisessä on jättää hakemus lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselle, jotta ihmisillä tehtävät tutkimukset voidaan aloittaa.

Nenärokote markkinoille mahdollisesti jo vuodenvaihteessa.

Kehitteillä oleva rokote eroaa tavallisesta rokotteesta, koska sitä ei piikitetä lihakseen, vai se suihkautetaan nenään. Koska kyseessä on virus mikä leviää hengitysteiden kautta, on nenäsumuterokotteen tavoitteena luoda suoja hengitysteihin. Nenärokotteella voidaan mahdollisesti antaa parempi suoja henkilöille, jopa steriloiva immuniteetti minkä myötä infektio voitaisiin estää kokonaan. Saksela mainitsee, että viruksen kiertäminen pitäisi saada loppumaan, koska se antaa sille mahdollisuuden muuntautua ja vahvistua. Koronamutaatiot ovat asettaneet oman haasteensa rokotteen kehittämiseen, mutta Saksela uskoo, että kehitystyö pysyy muutoksissa mukana. Nenärokotteen taustalla oleva tekniikka myös mahdollistaa nopean reagoinnin muutoksiin, uutisoi Mtv uutiset.

Vastaavanlaisia nenäsumuterokotteita on kehitteillä muun muassa Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa. Kehitteillä oleva nenäsumuterokote on houkutteleva monelle neulakammoiselle, sekä rokotteen voi helposti antaa itse itselleen. Tavoitteena on myös, että rokotetta ei tarvitsisi säilyttää kylmässä, jolloin logistiset vaikeudet helpottuvat ja rokotteita ei menisi hukkaan.